BiH
36

WHO za Klix.ba: Ukoliko dođe do priliva izbjeglica, građani BiH se ne trebaju bojati bolesti i zaraza

Piše: Sead Čajić
Foto: EPA
Foto: EPA
Ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Kopenhagenu za naš portal je odgovorio na neka pitanja vezana za potencijalne bolesti i zaraze koje bi izbjeglice mogle donijeti sa sobom. Kako su nam kazali, razloga za brigu nema.

Jedna od prvih briga, pa moglo bi se reći i predrasuda koje građani naše zemlje imaju kada se spomenu izbjeglice jesu zaraze i bolesti kojim bi mogli biti izloženi ukoliko dođe do priliva izbjeglica. Prvenstveno zbog nedostatka osnovnih medicinskih, higijenskih i sanitarnih potrepština.

WHO smatra da uprkos uobičajenom shvatanju da postoji povezanost između migracije i uvoza zaraznih bolesti, sistematska povezanost ipak ne postoji.

"Zarazne bolesti se prvenstveno povezuju sa siromaštvom. Izbjegle osobe i migranti su izloženi uglavnom zaraznim bolestima koje su uobičajene u Evropi, neovisno o migraciji. Rizik da se egzotični infektivni agensi, kao što su virus ebole ili bliskoistočni respiratorni sindrom - koronavirus (MERS-CoV) uvezu u Evropu je iznimno mali", izjavili su za Klix.ba iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Također, građani naše zemlje često smatraju da se izbjeglice, s obzirom na egzotične krajeve i različite klimatske uslove iz kojih dolaze, neće moći prilagoditi uslovima koji vladaju u BiH.

"Izbjegle osobe i migranti imaju slične zdravstvene probleme kao i rezidentno stanovništvo evropskog regiona, ali uvjeti pod kojima oni putuju mogu akutno pogoršati zdravlje ili izazvati pogoršanje zdravlja opasno po život kod osoba sa hroničnim zdravstvenim stanjima.

Najčešći zdravstveni problemi među izbjeglim osobama i migrantima uključuju povrede, opekline, psihološke traume i bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i povišeni krvni pritisak/hipertenzija, koje su često pogoršane usljed prekida u liječenju.

Mogu se pojaviti i respiratorne infekcije, proljev i vaške na glavi, povezani sa neadekvatnim higijenskim uvjetima tokom putovanja", rekli su iz ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Kopenhagenu.

Iz WHO smatraju kako bi prilikom eventualnog priliva izbjeglica i stanje koje zateknu u našoj zemlji imalo veliki utjecaj na njihovo zdravlje i eventualno širenje zaraza.

"Treba da se fokusiramo na to da osiguramo da svaka osoba koja je na putovanju ima apsolutnu mogućnost pristupa gostoljubivoj sredini i, kada je to potrebno, visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, bez diskriminacije na temelju pola, uzrasta, religijske pripadnosti, nacionalnosti ili rase. To je isto tako najsigurniji način da se osigura da domaće stanovništvo ne bude nepotrebno izloženo uvezenim infektivnim agensima", smatra WHO.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije dodaju kako blisko sarađuju sa nadležnim službama u BiH u izradi planova za pružanje adekvatnih odgovora na izazov koji predstavlja najnoviji veliki priliv izbjeglih lica i migranata.

"Dobar odgovor na izazov koji predstavljaju osobe koje putuju zahtijeva pripravnost i kapacitete zdravstvenog sistema, uključujući pouzdane epidemiološke podatke i znanje o migracijama, pažljivo planiranje, obuku i, nadasve, poštivanje principa jednakosti i solidarnosti, ljudskih prava i dostojanstva", zaključili su iz Svjetske zdravstvene organizacije.