{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Washington: Političke stranke iz BiH spremne izmijeniti Ustav

F
22.11.2005. u 18:19
0
0
Washington: Političke stranke iz BiH spremne izmijeniti Ustav
0
Washington: Političke stranke iz BiH spremne izmijeniti Ustav
Lideri glavnih bosanskohercegovačkih političkih stranaka obavezali su se u utorak u Washingtonu da će korjenito izmijeniti Ustav BiH do marta 2006. godine.
"Mi, lideri glavnih političkih stranaka Bosne i Hercegovine, obavezujemo se da ćemo nastaviti s politikom i reformama kakve su neophodne da bi BiH postala u potpunosti članicom NATO-a i Evropske unije čim to bude moguće", navodi se u zajedničkoj deklaraciji osmerice lidera.

"Odlučili smo da započnemo proceduru ustavne reforme koja će ojačati vladu i racionalizirati parlament i predsjedništvo", navodi se u dokumentu objavljenom povodom svečanosti kojom je obilježena 10. godišnjica Dejtonskog sporazuma u State Departmentu.

Da bi se poboljšala sposobnost za život BiH i da bi joj se omogućilo da uđe u EU i NATO, Sjedinjene Države smatraju da bh. tročlano rotirajuće predsjedništvo, koje predstavlja Srbe, Hrvate i Bošnjake, treba da bude zamijenjeno jedinstvenim predsjedništvom, s jednim premijerom i jednim parlamentom s pojačanim ovlastima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: