{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Washington brine zbog pranja novca i narko-bosova u BiH

N
14.3.2014. u 12:38
2
18
Washington brine zbog pranja novca i narko-bosova u BiH
2
Washington brine zbog pranja novca i narko-bosova u BiH
Sjedinjene Američke Države (SAD) zabrinute su intenzitetom "pranja novca"State depart u Bosni i Hercegovini i smatraju kako vlasti i agencije za provođenje zakona moraju poduzeti snažnije mjere u borbi protiv te vrste kriminala, navodi se u najnovijem izvještaju State departmenta za 2014. godinu, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).
Naime, biro State departmenta za međunarodnu borbu protiv trgovine narkoticima i provođenje zakona svake godine objavljuje izvještaj o aktivnostima država iz te oblasti.

Izvještaj se sastoji iz dva dijela, u prvom su aktivnosti država u pogledu borbe protiv narkotika, dok se u drugom dijelu tretira pranje novca i finansijski kriminal kao krivična djela duboko povezana sa trgovinom narkoticima.

Najnoviji izvještaj je, kako saznaje NAP, objavljen 3. marta, a BiH je posebno tretirana u oba dijela izvještaja. U pogledu pranja novca, BiH se nalazi u drugoj kategoriji od moguće tri - među zemljama koje izazivaju zabrinutost, ali nisu najgore. Nakon nedavnog odbijanja usvajanja zakona o pranju novca nije isključeno da BiH padne i u najlošiji kategoriju.

Kako se navodi u izvještaju, State department prati, ne samo zakonodavstvo država koje su pod monitoringom nego i aktivnosti agencija za provođenje zakona i vlasti u primjeni tih zakona.

U drugom dijelu izvještaja koji tretira borbu protiv trgovine ilegalnim narkoticima, SAD navodi kako je naša zemlja uglavnom tranzitna tačka za pošilje koje iz jugozapadne Azije idu prema zapadnoj Evropi.

"Kapaciteti državnih agencija za provođenje zakona i sigurnosnih institucija su još uvijek ograničeni, posebno na državnom nivou", navode iz Washingtona.

U izvještaju se pominje tvrdnja policije RS da su prošle godine povećali zaplijene droga za 30 posto. BiH sarađuje sa međunarodnim partnerima, i prošle godine je učestvovala u međunarodnoj akciji u kojoj su bile uključene i Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Albanija.

"Uprkos pozitivnim koracima, bilo je premalo hapšenja najviših vođa trgovine narkoticima. Postoji percepcija među nekim lokalnim nevladinim organizacijama da je to zbog njihove finansijske moći i političkih veza", ističe se u izvještaju.

Također, SAD napominje da imaju dobru saradnju sa državnim policijskim agencijama i Upravom za indirektno oporezivanje, iako te institucije imaju problema sa finansiranjem i brojem uposlenih. No, svi oni, kako se navodi, zajedno rade kako bi prevazišli probleme i imali efikasnu borbu protiv lokalne i međunarodne trgovine drogom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: