{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Waser poručio liderima da pronađu konkretna rješenja za Mostar

F
27.2.2014. u 17:30
0
22
Waser poručio liderima da pronađu konkretna rješenja za Mostar
0
Waser poručio liderima da pronađu konkretna rješenja za Mostar
Foto: FFPIXMOS/Klix.ba
Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Tamir Waser poručio je političkim liderima i predstavnicima građanskog društva da se trebaju fokusirati na pronalaženje konkretnih rješenja za Mostar i pokušati usmjeriti snagu na stvarne potrebe građana.
Waser je u izjavi za novinare, nakon današnjeg sastanka s predstavnicima političkih stranaka i građanskog društva u Mostaru, kazao kako je došao u taj grad kako bi još jednom naglasio potrebu za političkim dijalogom i propisnim funkcioniranjem institucija.

"Protesti, koji su se nedavno dogodili u Mostaru, zapravo su odraz frustracije građana i mi tu frustraciju u cijelosti razumijemo zbog toga što su političke blokade u ovom gradu prisutne i previše dugo. Ali nasilje koje je propratilo proteste je nešto što osuđujemo i nadamo se da takvih incidenata u budućnosti više nećemo vidjeti", kazao je Waser, istaknuvši kako je vrlo važno da se protesti ne pretvore u etničko pitanje, odnosno da se ne prikažu u svjetlu međunacionalnih sukoba.

Tokom posjete Mostaru Waser je razgovarao i s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem te predsjednikom Gradskog odbora SDA Mostar Zijadom Hadžiomerovićem.

"U tim razgovorima nisam čuo ništa novo vezano za implementaciju odluke Ustavnog suda", kazao je Waser.

Na pitanje hoće li OHR poduzeti konkretne korake kada je u pitanju Mostar, Waser je kazao kako je na stolu još uvijek okvirni sporazum koji je predstavljen prije više od godinu dana i koji, po njegovom mišljenju, predstavlja dobru osnovu za daljnje razgovore.

"Sada je na dvjema vodećim političkim strankama (HDZ BiH i SDA) da krenu u razgovore i pokušaju pregovarati na osnovu tog sporazuma koji im je ponuđen ili da ponude nešto drugo što će predstavljati dobru solidnu osnovu za vođenje pregovora i rješavanje problema", kazao je Waser.

Dodao je kako je danas razgovarao i s vršiocem dužnosti direktor policije HNŽ-a Draganom Brkićem.

"Zahvalni smo što je on preuzeo tu dužnost s obzirom da je pozicija bila dosta dugo upražnjena. Međutim, sada kantonalni organi vlasti moraju preuzeti odgovarajuće korake kako bi osigurali dugoročno imenovanje i kako bi se uklonile preostale prepreke koje trenutno postoje u gradu", kazao je.

U sklopu boravka u Mostaru, Waser je posjetio i Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, a kako se neslužbeno doznaje, sutra bi trebao razgovarati s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: