BiH
6

Waser političarima: Krajnje je vrijeme da počnete raditi u interesu građana

Anadolija
Tamir Waser
Tamir Waser
Prvi zamjenik visokog predstavnika Tamir Waser danas u Mostaru nije uspio dobiti saglasnosti političkih stranka o donošenja Odluke o privremenom finansiranju Grada Mostara koja je direktna posljedica neriješenih političkih odnosa u vezi implementacije odluke Ustavnog suda BiH za Mostar, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Zbog kompliciranih političkih odnosa i nepomirljivih stavova dvije vodeće političke partije HDZ-a i SDA-a Mostar će se naći u samom fokusu naredne sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC-a) koja je zakazana za narednu sedmicu.

"U ovoj situaciji Mostar se našao zbog neuspjeha političara u implementaciji odluke Ustavnog suda BiH. Do sada bi se održali lokalni izbori, stoga političari trebaju pokazati odgovornost pred građanima", kazao je Waser nakon održanih sastanaka.

S obzirom da Gradsko vijeće ne funkcioniše, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić uputio je zahtjev Federalnom parlamentu za rješavanje pitanja privremenog finansiranja gradskih institucija.

"Smatramo da federalni Parlament treba poduzeti odgovarajuće mjere kako bi osigurao privremeno finansiranje gradskih institucija", poručio je Waser.

A kako je i ovo tijelo bez predsjedavajućeg OHR je već ranije pozvao predsjednika Federacije da poništi ili izmijeni odluku o rekonstrukciji federalne Vlade. "U oba slučaja radi se o nepromišljenim potezima političara", smatra Waser.

On je na kraju obraćanja javnosti poručio kako je krajnje vrijeme da političari ostave po strani svoje političke interese i da "počnu raditi u interesu građana", izrazivši nadu kako postoji mogućnost da ipak federalni Parlament usvoji odgovarajuće mjere koje će osigurati privremeno finansiranje gradskih institucija Mostaru.