O sigurnosnoj situaciji
73

Vulić se spetljala: "Spavači ISIL-a" joj više nisu opasni, samo su potencijalni teroristi

S. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predstavnici sigurnnosnih komisija entitetskih i državnih parlamenata danas su se sastali u Banjoj Luci da razgovaraju o sigurnosnoj situaciji u zemlji, a nakon izjava pojedinih zvaničnika o terorističkim ćelijama i ruskim kampovima u BiH.

"Osnovne sigurnosne prijetnje u BiH su kriminal i korupcija i mi se danas usaglašavamo. Predstavljaju ozbiljan problem i sigurnosnu prijetnju entitetima i državi", rekao je predsjednik Odbora za sigurnost Narodne skupštine Republike Srpske Vukota Govedarica.

On je rekao da su izjave ministra odbrane Zukana Heleza u postojanju ruskih kampova u RS-u dezinformativnog karaktera.

"To potvrđuje OSA. S druge strane EUFOR je rekao da nema takve informacije. Nemam nikakvu sumnju da takve izjave prave štetu državi u kojoj živimo. Da postoji lična odgovornost Helez bi podnio ostavku", kazao je Govedarica.

Govoreći o pismu SNSD-a američkom Kongresu i Evropskom parlamentu o postojanju terorističkih ćelija u BiH Govedarica je rekao da su o tom pitanju nekada govorili zvaničnici Hrvatske.

"Može se uvijek izraziti sumnja. Tvrditi i sumnjati su dva različita pojma. Tačno se zna koje institucije trebaju dati odgovor na ta pitanja. Institucije trebaju reći šta o tome misle", kazao je Govedarica

U ime Komisije za odbranu i sigurnost BiH obratila se članica Sanja Vulić.

"Pokazali smo da dijalog nema alternativu. Sigurnosna situacija je zaista zadovoljavajuća ma koliko pojedinci pokušavali da truju javni prostor. Treba da se držimo zvaničnih stavova i provjerenih informacija", kazala je Vulić.

Na pitanje da prokomentariše pismo SNSD-ovh delegata i zastupnika u Parlamentu BiH ona je kazala da je ona napisano na temelju argumenata dokaza i provjerenih informacija.

"Nismo pisali napamet, nek se sve provjeri. Nije u pitanju naša mašta. Svakako nadam se da ćete uvažiti činjenicu da ne mogu sve detalje pokazati. Ako budemo morali dokazivati zna se gdje ćemo to iznijeti", rekla je Vulić.

Ipak, u određenoj mjeri je ublažila značaj pisma u kojem se govori o terorističkim ćelijama.

"Nismo rekli da su oni opasni već da su to potencijalni teroristički spavači. Stanje sigurnosti jeste za sada zadovoljavajuće čim na ovako otvoren način ovako govori", kazala je Vulić.

Međutim, u pismu se ipak ne govori da one nisu opasne, kako je to danas rekla Vulić, već da su u pitanju ISIL-ovi i Al Qaidini spavači koji čekaju da se aktiviraju.

U pismu se navodi da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim "spavačkim ćelijama Al Qaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje".

U ime Komisije za sigurnosti Predstavničkog doma FBiH Dragan Mioković rekao je da današnji sastanak ima svoju težinu i korist za sve građane Bosne i Hercegovine.

"Mi smo danas otvorili čitav niz tema. O određenim stvarima smo imali različita mišljenja. Procijenili smo da je percepcija građana na značajno nižem nivou u odnosu na realnu situaciju", kazao je Mioković.

Govoreći o navodima Vulić on je kazao da situacija u BiH po tom pitanju nije ništa drugačije od one u regionu i Evropi.

"Kao neko ko živi u Federaciji BiH i Sarajevu i kao neko ko ima informacije i kao neko ko prati ovu problematiku podsjetit ću vas da svi relevantni sigurnosni autoriteti unutar BiH i spolja, mislim na strane obavještajne agencije, opasnost od terorizma u BiH je ni za dlaku viša ni za dlaku manja od bilo koje države u regionu odnosno u Evropu", rekao je Mioković.