BiH
0

Vuković najavio proširenje esencijalne liste lijekova

FENA
Federalno ministarstvo zdravstva izradilo je esencijalnu listu lijekova, koja bi trebala biti po cijeni i obimu na svim kantonima ujednačena, a kantoni koji imaju veću finansijsku moć moći će tu listu još proširiti, kazao je u razgovoru za Fenu ministar zdravstva Kantona Sarajevo Zlatko Vuković.

"Kanton Sarajevo će najvjerovatnije u skladu s finansijskom moći listu lijekova još dodatno proširiti. Zakonski se svake godine lista može dopunjavati i revidirati, jer postoje lijekovi koji prestaju da se upotrebljavaju, javlja se potreba za novim... Međutim svaku novu listu moraju odobriti Vlada i Skupština KS-a", pojašnjava Vuković.

U Sarajevu će ponovo postojati A i B lista. Na A-listi će ostati lijekovi za koje Fond zdravstvenog osiguranja snosi 100 posto troškove, a na B-listi će ostati lijekovi za koje Fond snosi 80, 50 ili 25 posto troškova.

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo na jednoj od prethodnih sjednica postavili su pitanje velikog broja apoteka u KS-u, a ministar Vuković je kazao da će se promijeniti takvo stanje uvođenjem novih pravila za one koji žele otvoriti apoteku.

"Veliki je broj apoteka u Sarajevu, a ono što još više zabrinjava je da ima situacija gdje se dvije apoteke nalaze tik jedna uz drugu. Zakonski je potrebno regulirati koliko apoteka može biti na određenom mjestu", dodaje ministar.

On je također naglasio da je u fazi izrada novog pravilnika, koji je trenutno neprečišćen i u formi prednacrta, a u kojem će stajati da će podnosilac zahtjeva za otvaranje apoteke morati, između ostaloga, osigurati i prostor za savjetnika farmaceuta, koji će moći pacijentu objasniti sve što ga zanima u vezi s lijekom.

"Do sada su postojala tri uvjeta za otvaranje apoteke i to osiguran prostor, kadrovi i odgovarajuća oprema, nakon čega bi Ministarstvo zdravstva moralo dati odobrenje za rad, a novim pravilnikom to će biti promijenjeno", tvrdi ministar Vuković.

Na pitanje da li to znači da će do sada otvorene apoteke ostati i dalje te da će se pravilnik primjenjivati samo za nove zahtjeve za otvaranje apoteke, ministar je kazao da će u pravilniku i to biti definirano.

Naime, kako je predviđeno, svaka apoteka će nakon tri, četiri ili pet godina morati tražiti ponovnu registraciju i licenciranje, što do sada nije bio slučaj.