Skupština KS
0

Apoteke Sarajevo žale se na konkurenciju

FENA
Od 16 izvještaja o radu i finansijskom poslovanju zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo (KS) za 2010. godinu, zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici usvojili su 15, dok izvještaj o radu Javne ustanove "Dom zdravlja" nije usvojen.

Tri ustanove poslovale su negativno u proteklog godini i to Dom zdravlja, JU "Apoteke Sarajeva" i JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš"

Ministar zdravstva u Vladi KS-a Zlatko Vuković, u svom uvodnom izlaganju napomenuo je da razlozi za negativno poslovanje Doma zdravlja i Apoteka Sarajeva vlada nije jednoglasno prihvatila, jer su Apoteke Sarajevo kao obrazloženje naveli da posluju s gubicima zbog pojave sve veće konkurencije.

"Konkurencija je normalna stvar i vlada nije jednoglasno prihvatila to obrazloženje. S druge strane Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" je kao obrazloženje za negativno poslovanje navela pojavu oboljelih pacijenata od gripe H1N1 i neplanirane popravke uređaja, što je Vlada smatrala opravdanim", dodao je ministar Vuković.

Generalni direktor JU "Dom zdravlja KS" Slobodan Trninić u svom obraćanju zastupnicima kazao je da je ova ustanova imala deficit od 800.000 KM i to sve po osnovu amortizacije. Naglasio je da je svaki stanovnik KS-a ušao u Dom zdrvalja osam puta prošle godine i jednom u laboratoriju, te da je ova ustanova obavila 50 posto zdravstvenih usluga u KS-u.

Izvještaj o radu te ustanove nije usvojen nakon elektronskog i pojedinačnog glasanja, a suzdržani su bili zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza za bolju budućnosti (SBB) BiH koji su bili suzdržani i za svih ostalih 15 ustanova.

U raspravi o izvještajima 16 ustanova, koja je bila objedinjena, zastupnici su problematizirali negativne izvještaje, ali i broj zaposlenih radnika u ovim ustanovama, kao i pojavu korupcije u zdravstvu i duge liste čekanja.

Faris Gavrankapetanović, generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) naglasio je da je za 77 uposlenika smanjen broj u odnosu na 2009. godinu što nije dobro. U ovom centru trenutno radi 3.444 uposlenika, a 3.128 uposlenika je priznao Zavod zdravstvenog osiguranja. Ipak, dodao je, ovom centru treba još najmanje 200 uposlenika.

Liste čekanja hospitaliziranih pacijenata u ovom centru nema, tvrdi Gavrankapetanović. Postoji, međutim lista čekanja za magnetnu rezonancu i CT za "vanjske pacijente".

Zaim Backović, zastupnik Bosanskopodrinjske patriotske stranke (BPS) BiH - Sefer Halilović jasno je kazao da ne treba bježati od činjenice da u zdravstvu ima korupcije, pa makar u onom segmentu gdje vam ljekari u javnim zdravstvenim ustanovama predlažu da dođete u njihove privatne ustanove.

"Ako neko traži novac za spašavanje umiruće osobe onda se to zove zločin, a ne mito i korupcija", kazao je na kraju Gavrankapetanović govoreći o problemima korupcije u zdravstvu.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS-a Eldar Čomor upitao je ko odobrava otvaranje novih privatnih apoteka koje "niču kao gljive poslije kiše", te da li javne i privatne apoteke posluju po istim kriterijima.

Direktor JU "Apoteke Sarajevo" u svom izlaganju naglasio je da ova ustanova ima 40 poslovnica u KS-u, dok je registrirano ukupno 140 privatnih apoteka zbog čega su u nepravednoj konkurenciji.

Dodao je da je ovoj ustanovi Vlada i Skupština KS-a naložila da otvori apoteke u nekim naseljima u kojima poslovanje nije profitabilno kao što su Dobroševići i Sedrenik. U tim apotekama, kazao je, po tri sata ne uđe niti jedna osoba, ali se ljudi koji rade u njima moraju plaćati.

Izvještaj ove javne ustanove nije usvojen nakon elektronskog glasanja, ali su se, nakon izražene sumnje u glasanje, zastupnici pojedinačno izjašnjavali nakon čega je izvještaj usvojen s minimalnih 18 glasova 'za'.