Burna sjednica
136

Vukanović u NSRS-u: Doktor Mengele vam nije ravan, za vas ljudski život ne vrijedi ništa

G. M.
Vukanović: Ljudski životi su najvažniji (Screenshot: Youtube)
Vukanović: Ljudski životi su najvažniji (Screenshot: Youtube)
Današnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske počela je veoma burno, a nekoliko poslanika poteglo je pitanje afere "Kisik".

Poslanik Nebojša Vukanović imao je veoma buran nastup. Pozvao je predsjednika NSRS-a Nedeljka Čubrilovića i sve funkcionere u Vladi Republike Srpske da podnesu ostavke zbog afere "Kisik".

"Ne mogu da vjerujem da svi redom niste podnijeli ostavke, a da ste došli ovdje danas. Meni bliski ljudi nedavno su izgubili živote u trebinjskoj bolnici i ostao sam šokiran kada sam vidio da se u trebinjskoj bolnici koristi tehnički gas umjesto medicinskog i da je ministarstvo upozoreno o tome, a da vi šutite 24 sata. Svi morate podnijeti ostavke", rekao je Vukanović.

Kako je rekao, nedopustivo je da niko od nadležnih ne reaguje na ove navode.

"Sedam sati jučer zasjeda Vlada, da bi sastavila tri rečenice, sram vas bilo. Zdravstveni inspektor je napisao da ste trovali narod tehničkim gasom i još imate obraza da dođete ovdje. Sedam puta nam je veća smrtnost nego u Srbiji", rekao je Vukanović.

Kako je rekao, prema zakonima Republike Srpske "pola ih mora biti smijenjenio".

"Doktor Mengele vam nije ravan. Važno je za Narodnu skupštinu da svi vi podnesete ostavke, prvi vi gospodine Čubrilovću, pa do premijera. Jer nikad nas niko u prošlosti nije tako sistemski razorio iz temelja kao što to radite vi. Za vas ljudski život ne vrijedi ništa. Za vas ne vrijede zakoni. Mi smo postali svi vaši zamorčići", rekao je Vukanović u emotivnom istupu.

Čubrilović ga je više puta opominjao.

"Mogu vam nekako tolerisati da malo mućkate, da kraduckate, to me možda neće uzbuditi, jer smo navikli, ali poigravanje ljudskim životima je nedopustivo, i vaša šutnja je nedopustiva. Dosta je nasilja, terora, smrti, laži… uništili ste nas iz temelja. Izgubili smo trećinu stanovništva, zadužili ste pet generacija iza nas. To nijedan okupator ne bi radio", rekao je Vukanović.