Osuđen na 11 godina
196

Vukadin Spasojević nije pronađen na adresi nakon presude za zločine u Višegradu

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što je prvostepenom presudom osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. i 1993. u logoru “Uzamnica” u Višegradu, Vukadin Spasojević nije pronađen na adresi stanovanja.

Spasojević se prošle sedmice nije pojavio na izricanju presude u predmetu u kojem je nepravomoćno osuđen za zločin protiv čovječnosti i učešće u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom na nesrpsko stanovništvo u Višegradu, sa Milomirom Đuričićem koji je dobio pet godina zatvora, a obojici je sudskim rješenjem određen pritvor.

"Kako je prema optuženom doneseno rješenje o određivanju pritvora, poduzimajući procesne radnje, Sud je izdao naredbu za lišenje slobode optuženog. Međutim, prilikom realizacije naredbe, od strane policijskih službenika konstatovano je da optuženi nije zatečen na adresi prebivališta", rečeno je iz Suda BiH, kao i da će biti poduzeti daljnji koraci i potrebne radnje, prenosi Detektor.

Đuričić je osuđen u svojstvu upravnika “Uzamnice” od augusta 1992. do aprila 1993, a Spasojević kao razvodnik straže u tom logoru od maja 1992. do septembra 1993. godine.

Đuričić je proglašen krivim da nije spriječio podređene da zlostavljaju i prisiljavaju na seksualni odnos zatočenike, kao i da je svojim propustima omogućio da Milan Lukić i pripadnici njegove paravojne jedinice dolaze i tuku zatočene. Lukić je u Haškom tribunalu osuđen na kaznu doživotnog zatvora za zločine u Višegradu.

Spasojević je osuđen po četiri tačke za prisiljavanje zatočenih žena i muškaraca na seksualni odnos i njihovo fizičko zlostavljanje, što je okvalifikovano kao mučenje.