|

Vujanović: Sutorina je dio Crne Gore zauvijek

Vujanović: Sutorina je dio Crne Gore zauvijek
6
F
FENA
23.1.2015. u 16:40
124
komentara
6

dijeljenja
Vujanović: Sutorina je dio Crne Gore zauvijek Filip Vujanović (Foto: AFP)
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović smatra "besmislenim otvaranje spora o Sutorini s BiH" te poručuje da Crna Gora neće prihvatiti međunarodnu arbitražu o tom graničnom pitanju.
"Za Crnu Goru priča o razgraničenju s Bosnom i Hercegovinom je završena, pošto je Vlada u junu prošle godine prihvatila ugovor o tome", kazao je Vujanović u emisiji "Živa istina".

"Stav naše zemlje po tom pitanju je jasan. To je da je Sutorina dio Crne Gore zauvijek, da mi o Sutorini kao teritoriji nećemo nikada pregovarati i da nikada nećemo prihvatiti arbitražu i Međunarodni sud pravde", kazao je crnogorski predsjednik.

On je naveo i da Crna Gora nikada neće devalvirati arbitražnu odluku Badinterove komisije, niti ponovo utvrđivati granice.

Odluku da odloži slanje ambasadora u Sarajevo, Vujanović vidi kao praktično iznuđen potez.

"Bilo bi besmisleno da ja potpisujem ukaz ambasadoru Crne Gore u BiH i time pokazujem da smo mi priču o Sutorini doživjeli kao neku redovnu pojavu, ili, kako bi tumačili zlobnici, da podržavam takav odnos Bakira Izetbegovića prema pitanju Sutorine", dodao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu neće biti ambasadora sve dok iz službenih institucija BiH budu osporavane granice Crne Gore.

Vujanović je također uvjeren da priča o Sutorini ne može ugroziti put Crne Gore u NATO.

"To samo može da pokaže da BiH ne cijeni arbitražu Badinterove komisije i da ne cijeni svoju poziciju države koja je priznala Crnu Goru, i koja je, kroz SRJ, priznata od Crne Gore", rekao je Vujanović.

Govoreći o raspletu u slučaju Prevlake, on očekuje da će se u dogovoru s Hrvatskom ići na arbitražu i da će sud donijeti odluku koju će obje države prihvatiti.
Prijavi grešku


Komentari (124)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...