BiH
3

Vujanović-Izetbegović: Odnosi BiH i Crne Gore za primjer

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, nakon današnjeg sastanka na Cetinju, održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je crnogorski predsjednik izrazio zadovoljstvo posjetom predsjedavajućeg bh. Predsjedništva toj zemlji.

"Mi ovu posjetu doživljavamo kao potvrdu i kontinuitet prijateljskih i bliskih odnosa dvije države. Uvjereni smo da su naši odnosi dobar primjer, dobar model saradnje u regionu, i da to što imamo samo otvoreni prostor saradnje, bez otvorenih pitanja, predstavlja kvalitet u našim odnosima. Mi smo u našim integracionim ciljevima na zajedničkom zadatku i postoji puna spremnost za maksimalnu saradnju. Crna Gora je i u evropskim i u euroatlanskim integracijama ispred BiH, ali spremna je da svoja iskustva podijeli sa Bosnom i Hercegovinom i da kroz saradnju s BiH promoviše i ubrzani put Bosne i Hercegovine ka evropskim i evroatlanskim integracijama. Na bilateralnoj ravni, naš zajednički interes je da afirmišemo, prije svega, potrebu kvalitetnije ekonomske saradnje i prenosa zaista sjajnih državnih odnosa u sferu ekonomije", kazao je Vujanović.

On je naglasio kako postoji mogućnost za ekonomsku saradnju i njeno unapređenje u oblastima saobraćajne infrastrukture, energetike, trgovine, ali i raspoloženje da se ohrabri sve što je u funkciji te saradnje.

"Mi imamo kvalitetnu ugovornu bazu za to, i spremni smo da na osnovu te i dopunjene ugovorne baze ohrabrimo ekonomsku saradnju", rekao je Vujanović.

Predsjednik Crne Gore je dodao da je sa Izetbegovićem razgovarao o tome kako ubrzati potpisivanje međusržavnih ugovora o dvojnom državljanstvu i o državnoj granici. Vujanović je istakao da će sporazum o državnoj granici biti prvi između ovih dvaju zemalja bivše Jugoslavije.

Vujanović je napomenuo kako je s Izetbegovićem razgovarao i o pravima i statusu manjinama, koje su, prema njegovim riječima, snažan most saradnje između dvaju država. Istaknuo je da su tokom sastanka razmijenjena i mišljenja o drugim regionalnim pitanjima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je kako odnosi Bosne i Hercegovine i Crne Gore mogu poslužiti kao primjer cijelom regionu. Potvrivši kako između Bosne i Hercegovine i Crne Gore nema otvorenih pitanja, Izetbegović je kazao da je na današnjem sastanku dogovoreno ubrzanje potpisivanja sporazuma o državnim granicama i dvojnom državljanstvu. Izetbegović je rekao da će se potruditi da do potpisivanja sporazuma o granicama dođe tokom ove godine.

"U vezi sa izgradnjom infrastrukture, dogovorili smo da se i taj proces ubrza. Dakle, da se ubrzaju cestovne, željezničke i komunikacije svake vrste. Također je bilo govora o projektima iz oblasti energetike koje možemo raditi zajedno, što uključuje i zajedničko privlačenje investicija", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je na pitanje o nedavnoj najavi Republike Srpske da će graditi hidrocentrale na Drini i traženju saglasnosti Crne Gore, za koju gradnja hidrocentrale predstavlja ekološku opasnost, odgovorio da će saglasnost svakako biti tražena.

Izetbegović je o izjavi predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je kazao da ga ne interesuje šta o gradnji hidrocentrala na Drini misli Vijeće ministara, rekao: "Gospodin Dodik zna često davati pomalo bahate izjave. Međutim, Ustav Bosne i Hercegovine je jasan, jasno je ko pregovara u ime Bosne i Hercegovine, odnosno šta se može ili ne može raditi u jednom civiliziranom okruženju."