BiH
0

Vučurević uložio žalbu na rješenje o izručenju

SRNA
Božidar Vučurević
Božidar Vučurević
Branilac Božidara Vučurevića, advokat Vladimir Božović, saopštio je da je uložio žalbu na rješenje Višeg suda u Beogradu, kojim se utvrđuje da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje i Hrvatskoj i BiH.
Iz Advokatske kancelarije "Božović" saopšteno je da je uložena žalba Apelacionom sudu u Beogradu, posredstvom Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na rešenje broj Kre Po 2-2/2011 od 7. septembra, kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izdavanje Vučurević Božidara pravosudnim organima Hrvatske i BiH.

"Žalba je uložena zbog apsolutnog nepostojanja zakonskih pretpostavki za izručenje predviđenih Evropskom konvencijom o ekstradiciji sa dodatnim protokolima i Zakonom o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima. Izražavamo nadu da će Apelacioni Sud u Beogradu sa pažnjom razmotriti sve žalbene navode, uvažiti žalbu i ukinuti predmetno rešenje", navedeno je u saopštenju.

Božović je ranije Srni rekao da je odluku nekadašnjeg gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića da samovoljno napusti Srbiju iniciralo rješenje Višeg suda u Beogradu da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje i Hrvatskoj i BiH.

On je najavio da će Apelacionom sudu u Beogradu sutra biti predata žalba na to rješenje i izrazio nadu da će ova žalba biti usvojena jer, kako je naglasio, ne postoje nikakvi zakonski razlozi da izručenje Božidara Vučurevića, naročito Hrvatskoj, ali ni BiH.

Vučurević je napustio teritoriju Srbije i vratio se u Trebinje, jer želi da mu se sudi u BiH.

Policija u Srbiji uhapsila je Vučurevića 4. aprila ove godine na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog navodnih ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog granatiranja Dubrovnika, a nedjelju dana kasnije zahtjev za njegovo izručenje podnijela je i BiH zbog navodnih zločina u Trebinju.



Pritvor Vučureviću ukinut je 17. juna i on je pušten da se brani sa slobode u daljem toku ekstradicionog postupka. Lična dokumenta su mu bila oduzeta i bio je obavezan da se javlja sudiji dva puta sedmično.