BiH
0

Vučurević nije dobio državljanstvo Srbije

SRNA
Nekadašnji načelnik opštine Trebinje Božidar Vučurević, koji je uhapšen u Srbiji po potjernici Hrvatske, nema državljanstvo Srbije, potvrdio je za Srnu njegov branilac Svetozar Vujačić.

Vučurević ima državljanstvo BiH, a zahtjev za državljanstvo Srbije podnio je 2009. godine. Informaciju o tome da na Vučurevićev zahtjev nije pozitivno odgovoreno advokat Vujačić dobio je danas.

Advokat  Vujačić rekao je da će to unekoliko promijeniti koncepciju odbrane, jer prema sporazumu o međunarodnoj pravnoj saradnji između Srbije i Hrvatske, moglo bi eventualno biti formalnih uslova za njegovo izručenje Hrvatskoj. 

Prema tom sporazumu, kako je objasnio Vujačić, zemlja u kojoj je izvršen zločin može tražiti izručenje za  djelo za koje terete Vučurevića. 

Vujačić je, međutim, naglasio da je u procesu odlučujući faktor mjesto izvršenja, jer, kako je objasnio, Vučurević  "granatiranje nije izvršio, ali i ako bi se i uzelo da jeste, to nije učinjeno iz Hrvatske".

Ministar pravde Srbije Snežana Malović izjavila je danas da očekuje da će Hrvatska dostaviti zahtjev za ekstradiciju ratnog načelnika opštine Trebinje Božidara Vučurevića, uhapšenog juče u Srbiji.

Zahtjev će biti proslijeđen nadležnom sudu na izjašnjavanje.
"Prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći i konvenciji o ekstradiciji  Hrvatska, koja je u utorak ujutru obaveštena da je došlo do hapšenja Vučurevića, ima rok od 18 dana, odnosno 40 dana ukoliko traži produženje tog roka, da dostavi zahtev za ekstradiciju", rekla je Malovićeva novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je objasnila da će predmet potom biti dostavljen sudu na izjašnjenje da li postoje zakonski uslovi za njegovu ekstradiciju.

Portparol hrvatskog Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić rekla je da to ministarstvo priprema dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahtjeva za izručenje Vučurevića.

Ona je navela da je Hrvatska dobila službenu potvrdu Interpola o hapšenju Vučurevića, a da se još čeka zvanična potvrda srpskog Ministarstva pravosuđa, kao i prateća dokumentacija o ekstradicionom pritvoru koji mu je određen.