BiH
5

Vučić: Za Bosanski Šamac i Doboj milion eura pomoći

FENA
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Bosanskom Šamcu da je njegova zemlja izdvojila milion eura pomoći da bi se sanirale štete od majskih poplava u tom gradu i Doboju, ali i da će sagledati mogućnosti pomoći još nekim općinama.

U obraćanju stanovnicima Bosanskog Šamca, koji je u majskim poplavama pretpio teške posljedice, Vučić je rekao da će novac iz Srbije biti uplaćen već u ponedjeljak, ali i da će vidjeti kako može da se pomogne Bijeljini i drugim općinama u RS-u koje su imale štete u poplavama.

Kazao je da Republika Srpska uvijek može da računa na pomoć Srbije te naglasio da je ovo tek početak pomoći Srbije.

Vučić je izrazio nadu da će s ekonomskim jačanjem Srbija biti u mogućnosti da pomogne još više.

"Možemo da ostvarimo da se vlast u Srbiji ponaša odgovorno, a što jača Srbija siguran sam da će biti bolje i u BiH i RS-u i svima u regionu", kazao je Vučić podsjetivši da Srbija želi mir i dobre odnose sa svim komšijama i da poštuje teritorijalni integritet BiH.

Ističući da je sa zabrinutošću pratio i situaciju tokom majskih poplava u Republici Srpskoj, srbijanski premijer je dodao da je "pola njegove porodice u RS-u, a pola u Srbiji".

"Rođen sam u Beogradu, cijeli život živim u Srbiji, ali srce ne možete da pocijepate", kazao je on i također izrazio zahvalnost građanima RS-a na brizi i pomoći te ljubavi koju pokazuju prema Srbiji.

Zahvalnost Srbiji na pomoći RS-u je izrazio entitetski predsjednik Milorad Dodik.

U Šamcu su s Vučićem boravili i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, te drugi članovi srbijanske vlade, te predsjednik i premijerka Republike Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Nakon razgovora s općinskim rukovodstvom, te obraćanja Vučića i Dodika građanima u centru te lokalne zajednice, obišli su i Osnovnu školu u Gornjoj Crkvini.

Delegacije Srbije i Republike Srpske zatim su posjetile i Doboj, teško pogođen majskim poplavama.

U tom gradu predviđen je također razgovor s lokalnim predstavnicima vlasti, te obilazak Osnovne škole „Vuk Karadžić“, a zatim i obraćanje Dobojlijama u centru grada.