Uoči susreta
21

Vučić: Situacija se komplikuje i zato ću razgovarati s predstavnicima Srba iz RS-a

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će o situaciji u BiH sutra razgovarati s predstavnicima svih značajnijih stranaka iz RS-a, s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, SDS-a Mirkom Šarovićem, PDP-a Branislavom Borenovićem i drugima.

On je primijetio da se stvari u regionu komplikuju i poručio da Srbija ne želi probleme, zbog čega će razgovarati s političkim predstavnicima Srba iz Republike Srpske.

"Svi ćemo da razgovaramo o tome, jer želimo da očuvamo mir za srpski narod, da ne ugrozimo napredak Srbije. Ne treba nam zaustavljanje napretka, već mir", rekao je Vučić za TV Pink, prenosi Tanjug.

Dodao je da zato situacija nije laka i da ga predstavnici međunarodne zajednice, u skladu s Dejtonskim sporazumom, pitaju i za situaciju u Bosni i Hercegovini.

Vučić je prenio da uvijek svima ponavlja da se Srbija ne miješa u njihove odnose te da je Srbija šutjela i kada su Sjeverna Makedonija i Crna Gora odlučivale o NATO-u, jer je to unutrašnje pitanje svake zemlje.

"Mi nećemo u NATO, Srbija je vojno neutralna i zato ćemo da se naoružamo i opremimo, da možemo čuvati svoje nebo i zemlju od svakoga", poručio je Vučić.