Sastanak u Beogradu
23

Vučić predlaže: Metar za metar teritorije kod razgraničenja BiH i Srbije

Piše: Er. M.
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon sastanka u Palati Srbije koji je održan u okviru službene posjete državnog vrha BiH zvaničnom Beogradu.

Vučić je nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem kazao da su ekonomski rezultati u saradnji Srbije i BiH i iznad nivoa političkih odnosa koje uopće ne bi ocijenio lošim.

Kako kaže, BiH je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Srbije i državne vlasti ovih zemalja uspjele su otkloniti i određene vrste ekonomskih barijera koje su postojale između država.

On je rekao da je bilo govora o unapređenju prijateljskih odnosa i da se gleda u pravcu izbjegavanja svih tema koje su problematične za jednu od dviju zemalja. Govora je bilo i o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, a Srbija je, prema Vučićevim riječima, iznijela nedvosmislen stav.

Predsjednik Srbije je kazao da je to važno za povezivanje prije svega Srba i Bošnjaka na teritoriji ovih zemalja. On je kazao da BiH nije još donijela konačan stav, ističući da će Srbija poštovati odluku bh. državnih vlasti.

Bilo je govora i o utvrđivanju granica, a prema Vučićevim riječima, članovima Predsjedništva BiH je dat "non paper" prijedlog. On je rekao da su dobili saglasnost u Sarajevu i da je ideja bila da imaju Hidroelektranu Zvornik i Bajina Bašta, a da su članovi Predsjedništva BiH rekli da to Srbija uzme pod "međunarodne službenosti".

"Bilo je riječ i o utvrđivanju granica. Danas smo u 'non paper' formi dali prijedloge. Model je takav, to je naš prijedlog, i čini mi se da smo dobili saglasnost od BiH. Mi smo rekli da bismo željeli HE Zvornik i Bajina Bašta na teritoriji Srbije, ali je njihov stav bio nešto drugačiji, tako da smo se usaglasili. Razgovarali smo o općinama Priboj i Rudo gdje bismo išli na razmjenu teritorija. Dio oko Štrpca bismo mi uzeli, a mi bismo ponudili BiH isto toliko površine koliko i oni nama", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je Srbija utvrđivanju granica pristupila na najozbiljniji i fer način te da je učinila kompromise za koje sigurno ne bi bilo lako dobili podršku Skupštine Srbije i javnosti Srbije. Istakao je da je Srbija spremna dati metar za metar teritorije.

On je rekao da je Čović iznio stav BiH koji glas da sve dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova, BiH će imati stav koji ima Srbija. Predsjednik Srbije je kazao da su oni veoma zahvalni na tome te da Srbija poštuje integritet BiH.

Razgovori, prema Vučićevim riječima, nisu bili laki, ali su oni tu da bi rješavali probleme, a ne da bi se voljeli. Članovima Predsjedništva BiH poručio je da su uvijek dobrodošli u Srbiju.