BiH
92

Vučić pozvao Dodika na hitne konsultacije zbog navodne izjave Erdogana

Anadolija
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić primio je danas pismo predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika, u kojem se izražava zabrinutost zbog izjava predsjednika Vlade Turske Recepa Tayyipa Erdogana, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vučić smatra da bilo kakve izjave, koje ugrožavaju krhku regionalnu stabilnost, nisu dobre i očekuje od Evropske unije, a posebno od Njemačke, da pomognu očuvanju regionalnog mira i bezbjednosti.

“Srbija je bila i ostaće posvećena miru i stabilnosti, ali ni drugima neće dozvoliti da se uruši sve ono što su države i narodi Zapadnog Balkana gradili u poslednjoj deceniji”, navedeno je u saopštenju iz Vlade Srbije.

Predsjednik Vlade Srbije pozvao je u Beograd na hitne konsultacije predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay demantovao je danas navode o izjavi turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana u vijesti koja je proteklih dana bez pouzdanog izvora objavljena u medijima u regiji.

Podsjetivši da su neki internet portali bez pozivanja na bilo kakav izvor prije dva dana objavili navodnu izjavu premijera Erdogana u kojoj se kaže „Sad se kunem velikim Allahom da kad bi iko, na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto miliona Turaka“ i da je ta izjava izazvala buru reakcija u regionu, pa čak i reakcije nekih visokopozcioniranih političara, ambasador Erginay je za Anadoliju demantovao postojanje takve izjave.

„Turska je prijatelj BiH i njena podrška na svakom planu. Tako će i ostati. Mi želimo da BiH vidimo mirnu, stabilnu i u blagostanju. Sve naše aktivnosti su u tom pravcu“, kazao je Erginay.

Naglasivši da je Turska protiv bilo kakvih separatističkih retorika i retorika podjela, ambasador Erginay je pozvao krugove i medije koj su u javnost objavili tu nepostojeću izjavu da budu ozbiljni i odgovorni u svom radu.