BiH
44

Srđan Puhalo o postupcima predsjednika RS-a: Dodikov cirkus i predstava za javnost

Anadolija
Srđan Puhalo
Srđan Puhalo
Reakcija i postupci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nisu ništa drugo nego pravljene cirkusa za domaću javnost, ocijenio je za Anadoliju politički analitičar i psiholog iz Banja Luke Srđan Puhalo, komentirajući izjavu predsjednika tog bosanskohercegovačkog entiteta da "Turska besprijekorno štiti Bošnjake i da smatra da je izjava turskog premijera postojeća, a ne izmišljena".

"To nije ništa drugo nego predstava za javnost, kako bi se tobože domaćoj publici pokazalo da ne smijemo biti opušteni jer Osmanlije kao vrebaju sa svih strana i sa mora i sa kopna. Čovjek zaista ne zna šta bi rekao na sve to", istakao je Puhalo. 

Predsjednik RS-a naime, danas je vanredno zbog toga otputovao u Beograd gdje je o navodnoj izjavi turskog premijera kako je "100 miliona Turaka spremno stati u odbranu Bošnjaka" razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. 

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodika izjavio je danas u Beogradu da je Turska spremna da zaštiti Bošnjake i njihove političke težnje u BiH te da je demant navoda o izjavi premijera Recepa Tayyipa Erdogana trebao doći iz Ministarstva inostranih poslova Turske.

Dodik je u zajedničkom obraćanju medijima nakon susreta sa premijerom Srbije i ministrom vanjskih poslova, Aleksandrom Vučićem i Ivicom Dačićem, ukazao da je Turska predstavnica Organizacije islamske konferencije u Savjetu za implementaciju mira u BiH i da turski predstavnici sa bošnjačkim političarima dogovoraju stavove u tom savjetu te da želi da gradi BiH po uzoru na Bošnjake.

"Turska ili Osmansko carstvo su svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predali neprijatelju, bez ikakve zaštite, Austo-Ugarskoj! To sebi nikad nismo i nećemo moći halaliti. Ali, onda je ponovo zlo došlo po Bošnjake i opet smo na tom ispitu pali, nismo uspjeli da ih zaštitimo! Sad se kunem velikim Allahom da kad bi iko, na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto miliona Turaka. Zato se nemojte čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH", navedeno je u netačnoj vijesti koju je plasirao jedan portal ne pozivajući se na bilo kakav zvanični izvor.

Vijest se brzo proširila društvenim mrežama i izazvala niz reakcija.