BiH
0

Vučić posjetio Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (VRS) Goran Svilanović iskazao je dobrodošlicu srbijanskoj delegaciji na čijem je čelu premijer Aleksandar Vučić tokom posjete Sekretarijatu VRS-a danas u Sarajevu.

Čestitajući premijeru Vučiću na imenovanju i novom mandatu njegove vlade, generalni sekretar Svilanović je naglasio važnost kontinuirane vladine podrške regionalnoj saradnji.

"Vlada Republike Srbije je pokazala veliku hrabrost u rješavanju osjetljivih pitanja, posebno kada je u pitanju borba protiv korupcije, organiziranog kriminala i recesije dok je, istovremeno, kontinuirano unapređivala saradnju u regiji. Sigurni smo da će Vlada na čelu s Vučićem provesti zahtjevne ekonomske i socijalne reforme koje će unaprijediti životne uslove građana Srbije i odvesti zemlju na put ka Evropskoj uniji. Na ovom putu, srbijanska Vlada može očekivati potpunu podršku VRS-a putem implementacije regionalne strategije rasta "Jugoistočna Evropa 2020: Zaposlenost i prosperitet u evropskoj perspektivi", kazao je Svilanović.

Svilanović je također naglasio važnost saradnje svih zemalja u regiji kako bi riješili najveći problem u regiji - visoka stopa nezaposlenosti, kao i druge štetne učinke ekonomske i finansijske krize, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

Premijer Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog sastanka s generalnim sekretarom VRS-a i ponovo je naglasio potpunu posvećenost Srbije u unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

"Građanima Srbije predstoje veliki izazovi i zauzeti dani. Ovdje primarno mislim na ključne ekonomske reforme koje će trenutna Vlada Srbije implementirati, uzimajući u obzir snažnu podršku građana Srbije koju smo imali priliku vidjeti tokom izbora. Proces je započet. Već ovog mjeseca, Narodna skupština Srbije će donijeti nekoliko reformskih zakona koje je Vlada pripremila", kazao je Vučić.

U razgovoru s generalnim sekretarom VRS-a, premijer Vučić je rekao da će jačanje saradnje sa zemaljama regiona ostati prioritet za njegovu Vladu što je jedan od preduvjeta za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Posjeta Sekretarijatu VRS-a je u sklopu jednodnevne posjete srbijanskog premijera Bosni i Hercegovini.

Srbijanska delegacija, u kojoj se nalaze ministar finansija Lazar Kostić, savjetnik premijera za vanjsku politiku Đerđ Matković, savjetnik premijera za medije Suzana Vasiljević, ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukičević i savjetnik ministra u Ambasadi Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Gordana Božić, također se sastala s visokim zvaničnicima BiH.