BiH
4

Parlamentarci pozdravljaju sutrašnju Vučićevu posjetu Sarajevu

SRNA
Članovi Parlamentarne skupštine BiH pozdravljaju sutrašnju posjetu predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu, ocjenjujući da je to dobra prilika za unapređenje odnosa dvije zemlje.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović očekuje da će Vučić potvrditi svoju podršku BiH u skladu sa njenim Ustavom i ustavnim uređenjem, odnosno da je BiH složena država sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, i da svaki dogovor unutar BiH treba da poštuje volju tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

Prodanović je rekao novinarima u Sarajevu da je za BiH od izuzetnog značaja da ima dobru saradnju sa susjedima.

"Smatram da regionalna saradnja ima izuzetnog značaja u smislu napretka u rješavanju spornih pitanja", rekao je Prodanović, podsjećajući da su Srbija i Hrvatska najznačajniji politički, spoljnotrgovinski i kulturni partneri BiH, pri čemu ne treba zaboraviti i dobre odnose sa Crnom Gorom.

Šefik Džaferović iz SDA izrazio je nadu da će sutrašnjom Vučićevom posjetom Sarajevu biti uspostavljena nova stranica u odnosima između Srbije i BiH, zasnovana na punoj saradnji uz obostrano poštovanje i uvažavanje.

On je ocijenio da BiH i Srbija imaju interesa da tijesno sarađuju i imaju kvalitetnu saradnju i istakao potrebu rješavanja brojnih problema.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Bećirović iz SDP BiH ocijenio je da je pozitivno što je Vučić za svoju prvu posjetu u funkciji predsjednika Vlade Srbije odabrao Sarajevo.

"Moja je poruka da osim političkim sastancima odnose BiH i Srbije moramo mjeriti isključivo po tome koliko oni zaista daju konkretne rezultate", istakao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, predstave za javnost ili međunarodnu zajednicu nisu od koristi ni BiH ni Srbiji.

"Ako je naša politika da zaista rješavamo otvorena pitanja, da jačamo ekonomsku saradnju, onda i te kako želim da podržim jednu takvu aktivnost", zaključio je Bećirović.

Poslanik HDZ-a BiH Mato Franjičević pozdravlja Vučićevu posjetu uz nadu da će ona biti u funkciji međusobnog približavanja BiH i Srbije, a time i u funkciji relaksiranja odnosa u regionu.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će prilikom posjete BiH predložiti kolegama u Sarajevu konkretne stvari u vezi sa ekonomskom saradnjom, s obzirom da dolazi sa ministrom finansija Lazarom Krstićem.