Pod dojmom
765

Vučić: Nisam sretan onim što sam čuo o BiH, ne možemo računati na apsolutno mirno okruženje

D. Be.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da je zabrinut trenutnom situacijom u BiH nakon što je danas čuo, kako ih je nazvao, predstavnike Hrvata, Srba i Bošnjaka na samitu Evropske narodne stranke (EPP) o Zapadnom Balkanu koji se održao u Ljubljani.
"Na mene je posebno ostavilo utisak ono što sam čuo o BiH. Neću dalje komentarisati, osim što nisam naročito sretan niti mi je unijelo nadu da ćemo moći da računamo sa sigurnošću na apsolutno bezbjedno i mirno okruženje... Da tako definišem u blagoj formi", rekao je Vučić.

Lider Srbija smatra da su razlike između predstavnika tri naroda toliko velike da ih nikada prije nije primjetio u toj ravni.

"Ono što su govorili predstavnici Hrvata, Bošnjaka i Srba, te razlike nikada nisu bile izraženije, a dugo sam u politici", kazao je.

Uz Vučića današnjem sastanku prisustvovali su i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, lider HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik PDP-a Branislav Borenović i Ilija Cvitanović (HDZ 1990). Sastanku je prisustvovao i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Šefik Džaferović je nakon sastanka dao sličnu izjavu Vučićevoj.

"Ne želim uljepšavati stvari. Trenutno stanje u Bosni i Hercegovini je opasno i zabrinjavajuće. Državne institucije već nekoliko mjeseci ne funkcioniraju, jer zvaničnici iz entiteta Republika Srpska odbijaju dolaziti na sjednice. Oni tvrde da je razlog tome Inzkov zakon, ali to nije istina", kazao je Džaferović.

Naglasio je da bilo koja država, čiji najviši zvaničnici ne bi dolazili na sjednice, ne bi mogla funkcionisati.

"Tu nije kriva država, već ti zvaničnici. Jedina razlika između evropskih država i Bosne i Hercegovine jeste što mi nemamo domaći mehanizam za sankcionisanje takvih blokada", naglašava Džaferović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na sastanku Europske narodnestranke (EPP) o zapadnom Balkanu, održanom u utorak u Ljubljani, istaknuo je kako je kriza kroz koju prolazi Bosna i Hercegovina najveća politička kriza nakon uspostave mira u Dejtonu 1995. godine.