|

Vučić: Nećemo se miješati u odluku o tome hoće li predstavnici RS-a napustiti institucije BiH

Vučić: Nećemo se miješati u odluku o tome hoće li predstavnici RS-a napustiti institucije BiH
152
Piše: N. N.
22.2.2017. u 15:30
154
komentara
152

dijeljenja
Vučić: Nećemo se miješati u odluku o tome hoće li predstavnici RS-a napustiti institucije BiH
Premijer Srbije Aleksandar Vučić je nakon današnjeg sastanka vodstva Srbije i RS-a rekao da Srbija ni na koji način nije doprinijela pogoršanju odnosa sa susjedima. Dodao je da neki u regionu žive u prošlosti i da nemaju snage da krenu ka budućnosti.
Što se tiče učešća predstavnika RS-a u institucijama BiH, Vučić je rekao da se srbijansko rukovodstvo nije htjelo miješati u tu odluku i ni na koji način nisu sugerisali što bi trebalo učiniti.

Prema Vučićevom mišljenju, revizija presude vratila je odnose u regionu 22 godine unazad te je izgubljeno i ono malo povjerenja stečenog u posljednje dvije decenije.

"Naš je posao da sačuvamo mir, da odgovorimo na njihovu tužbu, da pobijedimo, iako tu nema pobjednika", rekao je Vučić dodavši da će pokušati pronaći nove mehanizme za dijalog s Bošnjacima, jer dosadašnji nije dao rezultate.

Što se Srbije tiče, Vučić je rekao da će ona uvijek poštovati integritet BiH i RS-a. Dodao je da druga strana nije željela pomirenje i povjerenje te da oni nemaju pravo dozvoliti poniženje Srbije.

"Cilj Srbije u odnosima s BiH je očuvanje mira i stabilnosti. Sve preko toga je dobro", rekao je Vučić izrazivši zadovoljstvo jedinstvom političkih snaga u RS-u uz napomenu da je njemu važno da Srbi nisu poduzeli ništa što bi uništilo BiH.

Podsjetio je da Srbija nije bila oduševljena referendumom o Danu RS-a, a međunarodnoj zajednici je poručio da pokažu iste standarde kada se radi o referendumu i o reviziji presude.

"Srbija istinski i iskreno želi mir sa svojim susjedima, to je poruka i za Bošnjake i za Srbe i za sve građane", kazao je Vučić na kraju.

Na pitanje da li očekuje reakciju međunarodne zajednice Vučić je rekao da on ne očekuje ništa. Podsjetio je da Srbija nije reagirala ni nakon napada na njega u Srebrenici, a od međunarodne zajednice jedino očekuje da ih ne ponižava dodatno.

Na kraju je dodao da nije očekivao da će biti pokrenuta revizija presude te da taj potez nje dobro odmjeren, pri čemu taj potez ne donosi dobro ni Bošnjacima ni Srbima.
Prijavi grešku


Komentari (154)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...