Mostarski sajam
15

Vučić: Insistirat ćemo na pitanju jedinstvenog tržišta u regiji, istih poreskih stopa i subvencija

Piše: R. D.
Aleksandar Vučić
Poslije otvorenja 21. mostarskog sajma na štandu Naše TV izjave za brojne akreditirane predstavnike medijskih kuća dali su član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Srbije, zemlje partnera, Aleksandar Vučić, predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik i Dalfina Bošnjak, direktorica Mostarskog sajma.

Dalfina Bošnjak kazala je kako smo otvorenjem ovog sajma ušli u treće desetljeće njegovog postojanja.

"Danas u Mostaru imamo pedeset hiljada gostiju, što privrednika, što političara, tako da mogu reći da smo poslali jednu pozitivnu poruku", kazala je Bošnjak.

Dragan Čović je kazao da nema ljepšeg dana od ovog današnjeg, kad kraj sebe ima drage prijetelje.

"Najbolji način da izgradimo odnose u BiH, koji će omogućiti naš evropski put, uz svo naše prijeteljstvo, je ekonomska saradnja. Kompanije koje su ove godine došle iz Srbije dale su poticaj da ovaj sajam možemo proglasiti najbolje organiziranim i najposjećenijim od svih dosadašnjih. Razmjena od dvije milijarde između naše dvije zemlje može biti uveliko nadmašena kroz ovakve manifestacije", izjavio je Čović.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kazao je kako vjeruje da razgovori o ekonomiji najbolje povezuju ljude iz regiona, što je poruka ovog sajma.

"Čast je da su i privrednici iz Republike Srpske ovdje predstavili svoje mogućnosti i svoja dostignuća", kazao je Dodik.

Vučić se ponovo zahvalio svima te poručio kako je njemu Mostar obaveza, da i naredne godine dođe s još više ljudi, više izlagača.

"Hoćemo da pokažemo ljudima u Hercegovini, cijeloj Bosni i Hercegovini, koliko je ovo važno područje za nas. Mi se ne radujemo samo povećanju izvoza, radujemo se i povećanju uvoza u Srbiju iz vaše zemlje. Time robu i sirovine nabavljamo po povoljnijim uslovima nego kad ih nabavljamo iz zapadnih zemalja", izjavio je Vučić.

Predsjednik Srbije je kazao kako ovakvi skupovi donesu i konkretne stvari, jer po dvije stotine miliona se poveća trgovinska razmjena na godišnjem nivou.

"Insistirat ćemo na pitanju jedinstvenog tržišta. Naši kamioni čekaju po dvadeset i trideset sati više od onog što bi morali da čekaju. Sedam posto su nam veći operativni troškovi, samo zbog čekanja na našim državnim granicama. To su ogromne uštede koje možemo postići. Naš prijedlog je da idemo korak dalje, da ujednačavamo poreske stope, sve druge fiskalne i parafiskalne namete, čak i mjere subvencije, jer stvaramo jedinstven ambijent. Svi bi u tome profitirali", izjavio je Vučić na kraju.