Nakon posjete
69

Vučić i Dodik sa vladikom Grigorijem: Saborna crkva je temelj grada Mostara

Pišu: A. B. i R.D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik RS-a Milorad Dodik i Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije posjetili su mjesto izvođenja radova na Sabornoj crkvi Svete trojice u Mostaru. Prilikom posjete rečeno je da je njena obnova od velikog značaja za sve narode koji žive u Mostaru, a pogotovo za pravoslavce te su obećali da će svi radovi biti završeni do 2020. godine.

Aleksandar Vučić je rekao kako je Srbija do sada izdvojila 700 hiljada eura za obnovu crkve u Mostaru i da će izdvojiti još novca kako bi hram Svete trojice bio na vrijeme obnovljen.

"Disciplinom smo uspjeli da obezbijedimo više novca u budžetu, treću godinu zaredom bilježimo suficit u budžetu. To znači da ćemo moći da pomognemo našem narodu zato što ovo nije samo vjerska već i kulturna institucija koja će značiti mnogo za opstanak i ostanak našeg naroda u Mostaru i čitavoj Hercegovini, ali mislim da će značiti mnogo i Hrvatima i Bošnjacima koji će imati upotpunjenu multikulturalnu sliku svoga grada i ovaj hram pripada jednako svim narodima", rekao je Vučić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik se zahvalio Srbiji na pomoći, te je obećao da će i RS-a u njoj istarjati sve do 2020. godine kada bi trebala biti završena njena obnova. Dodao je da je Mostar veoma značajan za kulturu i obrazovanje Srba koji su kroz historiju ostavili značajan šečat u ovom gradu.

"Nadam se da će se Federacija BiH malo više uključiti u ovu izgradnju kao što smo mi pomagali u RS-u obnovu džamija i drugih objekata, ali i bez toga mi ne želimo da stanemo i vjerujem da ćemo mi to na vrijeme izgraditi uz pomoć Srbije i RS-a i da ćemo se ovdje ponovo sresti kada svi radovi budu završeni", dodao je Dodik.

Vladika Grigorije nije krio sreću zbog posjete dvojice predsjednika te im se ovom prilikom još jednom zahvalio na pomoći koju su pružili za obnovu Saborne crkve Svete trojice u Mostaru. Dodao je da je najveća pomoć stigla upravo iz Srbije i RS-a, a da su ostala novčana sredstva donirali ljudi. Naglasio je i to da njena obnova ima kulturni, historijski i prosvjetni značaj za sve ljude, a za pravoslavce i kultni.

"Rekao sam obojici predsjednika da slavimo 800 godina kao eparhija. Inače sam zahvalan svima koji prate naš rad ovdje. Gradnjom ove crkve želimo izgraditi i Mostar za sve ljude i naročito za našu zajednicu koja je ovdje mala, ali koja je historijski kao što dobro znate izuzetno važna i sami je temelj grada Mostara", zaključio je Vladika Grigorije.