BiH
0

VTSV: Znatan porast broja sudskih nagodbi na svim sudovima

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U protekle dvije godine, prema podacima kojima raspolaže Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, sklopljeno je 1.000 nagodbi više u sudskim procesima nego što je to slučaj u 2011. godini i to na svim sudovima u našoj zemlji.

Naime, od ukupno 4.384 predmeta u 2011. godini broj se povećao na 5.413 predmeta u 2014. godini.

Općinski sudovi u Tuzli, Mostaru i Sarajevu, te osnovni sudovi u Zvorniku, Modriči i Prijedoru su u periodu od 1. januara do 31. decembra 2014. putem sudske nagodbe riješili ukupno 1.266 predmeta i ostvarili 32,56 posto veći procenat realizacije u odnosu na 2013. godinu.

Sudska nagodba jedan je od manje poznatih načina rješavanja sporova u BiH. Riječ je o mirnom, sporazumnom načinu rješavanja spora, koji podrazumijeva međusobni dogovor stranaka o predmetu spora.

Zaključivanjem sporazuma među strankama znatno se skraćuje vrijeme trajanja sudskog postupka, izbjegavaju se brojni troškovi redovnog sudskog postupka te su stranke i sud pošteđeni iscrpljujućeg i dugotrajnog postupka.

Pozitivan rast broja predmeta riješenih sklapanjem sudske nagodbe postignut je naporima VSTV-a BiH da implementacijom različitih aktivnosti u okviru projekta "Unapređenje efikasnosti pravosuđa", koji finansiraju Vlada Norveške i Vlada Švedske, pomogne sudovima da poboljšaju efikasnost rada, primjenjuju alternativne načine rješavanja sudskih postupaka i smanjuju broj neriješenih predmeta. Uz uvođenje opštih poboljšanja koja su od značaja za sve sudove.

Projekat je identifikovao gore navedene ciljne sudove kojima je posvećena posebna pažnja te se u tim sudovima uvodi niz konkretnih aktivnosti za unapređenje efikasnosti, skrojenih prema potrebama svakog pojedinačnog suda.

Broj predmeta riješenih sklapanjem sudske nagodbe 2011. godine, kada spomenuti projekat nije implementiran, u ciljnim sudovima iznosio je 784 predmeta.

Početkom implementacije projekta 2012. godine taj broj je u stalnom rastu. U odnosu na 2011. godinu, broj sklopljenih sudskih nagodbi porastao je na 817 u 2012. i 955 u 2013. godini. Alternativni načini rješavanja sporova su velika mogućnost za povećanje efikasnosti pravosuđa i iz tog razloga projekat je fokusiran na unapređenje primjene instituta sudske nagodbe i medijacije u sudovima.

Ove aktivnosti su u skladu sa preporukama Evropske komisije za provođenje Strategije za reformu sektora pravde u BiH i strukturiranog dijaloga, koja se odnosi na pripremu plana uvođenja funkcionalnog sistema za sudsku i vansudsku medijaciju na cijelom prostoru BiH na osnovu preliminarne procjene koju će uraditi VSTV BiH.

Implementirajući dosljedno preporuke Strukturiranog dijaloga usmjerene ka uvođenju sistema alternativnih načina rješavanja sporova, VSTV BiH će i dalje poduzimati aktivnosti s ciljem popularizacije primjene sudske nagodbe i medijacije među sucima s ciljem efikasnog načina rješavanja sudskih postupaka, te provoditi javne kampanje s ciljem upoznavanja građana da svoj spor, koji se vodi pred sudom, mogu riješiti mirnim putem na obostrano zadovoljstvo.