BiH
0

VTK uputila poziv za pomoć BiH

SRNA
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Bruno Bojić izjavio je danas u Sarajevu da Komora podržava održavanje međunarodne donatorske konferencije za saniranje posljedica nedavnih poplava i da će dati svoj doprinos.

"VTK BiH je svim komorama u svijetu poslao molbu za pomoć i određene zemlje su već pomogle uplatom sredstava na žiro-račune koje je dostavio Savjet ministara", rekao je Bojić novinarima u Sarajevu.

On je podsjetio na stav VTK BiH da privrednicima, koji su pretrpjeli štetu tokom nedavnih elementarnih nepogoda, treba omogućiti brže dobijanje kredita po povoljnijim uslovima.

Prema Bojićevim riječima, model za prevazilaženje teške situacije je i reprogramiranje preostalog duga sa što dužim rokom otplate i smanjenom kamatnom stopom.

"Oslobađanjem ugroženih preduzeća plaćanja poreza i doprinosa na plate, bar na godinu, po radniku bi se uštedjelo između četiri do pet hiljada KM, što bi značajno doprinijelo revitalizaciji tih firmi", istakao je Bojić.

Preduzećima pogođenim poplavama, dodao je Bojić, trebalo bi omogućiti uvoz po povlaštenim stopama ili čak bez carina i poreza mašina, opreme i repromaterijala u vrijednosti jednakoj uništenim mašinama i repromaterijalu.