Žustra rasprava
4

VSTV usvojio novi pravilnik o provjeri nosilaca imovine tužilaca i sudija

I. Č.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudaca i tužilaca bila je najvažnija tačka dnevnog reda današnje sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, u sklopu koje je usvojeno da se iz pravilnika izbace riječi "disbalans" i "provjera disbalansa", te da se umjesto toga unese termin "provjera tačnosti podataka.

Sud BiH odbio je kao neutemeljenu tužbu VSTV-a BiH kojom je traženo da se poništi Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH u kojem je osporen pravilnik koji predviđa obradu ličnih podataka u finansijskim izvještajima sudija i tužilaca.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je istakao kako je suština presude da ne postoji zakonski osnov za ispitivanje imovine nosilaca pravosudnih funkcija, zbog čega je tokom rasprave na današnjoj sjednici predložio da se usvoji nacrt koji bi bio upućen na dvije adrese, Agencija za zaštitu ličnih podataka i Evropska komisija.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"U ovoj situaciji nemamo pravo da zanemarimo postojanje sudske odluke. Odluka se primarno bavi porijeklom imovine i nepostojanjem zakonske osnove za ispitivanje porijekla imovine. Odredbe nas ovlašćuju da prikupljamo finansijske izvještaje. Kad nas već ovlašćuju, ne bi trebalo da iko osporava da provjeravamo istinitost tih izvještaja. Zato predlažem osnivanje nezavisnog tijela koje će provjeravati podatke", kazao je tokom rasprave Tegeltija.

Naveo je kako bi se u Parlamentu trebalo raspravljati o onome o čemu oni raspravljaju, odnosno da bi trebalo izmijeniti Zakon o VSTV-u.

VSTV je, drugim riječima, godinama od nosilaca pravosudnih funkcija protivzakonito tražio podatke o imovini. Ni u presudi, ni u zakonu to nije predviđeno. Imali su, kako je to objasnio član VSTV-a Goran Nezirović, pravo da traže samo da im se dostave podaci o bilo kakvom sukobu interesa političke pozadine tokom učešća u pravosudnoj zajednici.

"Treba se izviniti profesionalnoj zajednici što su sve ove godine popunjavali imovinske kartone prozivzakonito. Sud BiH kaže da su oni imovinski kartoni protivzakoniti i da nismo imali pfravo od nosilaca pravosudnih funkcija da zatražimo bilo kakav podatak o imovini", istakao je Nezirović

Prijedlog sa intervencijama koje bi iz tog prijedloga uklonile riječ disbalans. Tim bismo izbjegli... takav pravilnik dostavimo agencijo o ek. Nakon što dobijemo mišljenja i krenemo sa usvajanjem. Ako agencija kaže da je to uredu, ona ne vidim razlog

Članica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača je kazala kako joj nije problem da navede bilo kakve podatke o svojoj imovini, pa i da se objave, ali kako ima problem s tim da je kao tužiteljicu neko provjerava ko nije tužilac.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Građani imaju pravo da znaju šta ja imam, ali da me neko provjerava ja neću glasati za to. Pravilnikom da damo nekom da provjerava imovinu sudija i tužilaca po Bosni. To nije uredu. Zakon mora ustanoviti ko će mene provjeravati, to ne možemo nas 15 donijeti ovdje", kazala je Lokmić-Misirača.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić je predložila da se usvajanje bilo kakve odluke odgodi budući da se u Parlamentu prvo treba stvoriti zakonski osnov.

"Evropska komisija se ljuti na nas. Ako hoće da nam pomognu, neka vrše pritisak na Parlament BiH", istakla je Jukić.

Članovi VSTV-a su poručili kako se ne može provjeravati imovina nosilaca pravosudnih funkcija, kako se to predlaže u izvještaju Reinharda Priebea, bez zakonskog osnova.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je u konačnici predložio da se usvaji prijedlog komisije, koji im je dostavljen, sa intervencijama da se iz njega uklone riječi "disbalans" i "provjera disbalansa", te da se umjesto toga ubaci termin "tačnost podataka".

"Moraju dostaviti podatke iz banaka koje dokazuju ono što su naveli o svojoj imovini. Ako Agencija o zaštitu ličnih podataka kaže da je to uredu, ne vidim onda u čemu je problem. Odluka, naravno, nije konačna i bit će moguće mijenjati je", zaključio je Milan Tegeltija.