BiH
0

VSTV: U nastavku disciplinskog postupka saslušani Salihović, Pleh i Pinkas

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U nastavku disciplinskog postupka protiv Gorana Salihovića, suspendiranog glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH danas su pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) saslušani tuženi Salihović, te uposlenici njegovog kabineta Hasan Pleh i Emil Pinkas.

Kako je kazao Salihovićev advokat Rifat Konjić, i ovo ročište, kao i prethodno na kojem su saslušani tužitelji Tužiteljstva BiH - Božo Mihajlović, Dubravko Čampara, Eldina Biuk i Mirza Hukeljić, bilo je zatvoreno za javnost.

Ponovno je izrazio negodovanje zbog vođenja ovog postupka bez prisustva javnosti, navodeći da je to u ovom slučaju neprimjereno, te da se na taj način stvara pogrešna predstava u javnosti.

Dodao je da je zadovoljan iskazima saslušanih svjedoka.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, te omogućio vršenje dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužitelja…

Postupak protiv Salihovića počeo je 27. januara, ulaganjem materijalnih dokaza disciplinskog tužitelja, a naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 5. april, kada bi trebalo biti saslušano još pet svjedoka.

Kako smo ranije pisali, tuženi Salihović je uoči ročišta pred Prvostepenom disciplinskom komisijom najavio da će tužiti ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog klevete, a na te navode, u međuvremenu, je reagirao ministar Mektić, navodeći za Klix.ba da je Salihović direktno umiješan u urušavanje pravosudnog sistema BiH.