Projekt izrade baze
1

VSTV potpisao sporazum o saradnji s Pravnim fakultetom u Vitezu

N. C.
Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) potpisalo sporzum s Pravnim fakultetom Univerziteta u Vitez.

VSTV i Pravni fakultet će sarađivati na Projektu izrade baze pravosnažnih predmeta ratnih zločina "The War Crimes Trials Database - WCTD" koji je finansiran od strane Vlade Japana.

Sporazu su potpisali danas u Travniku stalni član VSTV-a BiH Sanin Bogunić, ispred VSTV-a BiH, i prof. dr. Goran Šimić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Vitez.

Sporazum se odnosi na razmjenu svih pravosnažnih presuda u predmetima ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine sa kojima raspolažu potpisnici Sporazuma. S tim u vezi, VSTV BiH će za potrebe Projekta izrade baze pravosnažnih predmeta ratnih zločina WCTD osigurati dostavu pravosnažnih presuda u predmetima ratnih zločina sa kojima raspolaže, kao i prvostepenih presuda i drugih materijala koji mogu poslužiti za unos podataka u bazu.

VSTV BiH će ustupljeni sadržaj odluka dostavljenih od strane WCTD projekta, koristiti za unaprjeđenje informacija koje se nalaze u Mapi ratnih zločina i Bazi Sudskih odluka VSTV-a BiH.

"VSTV BiH kontinuirano radi na jačanju vladavine prava, te postizanju veće transparentnosti rada pravosuđa Bosne i Hercegovine. Veća transparentnost bh. pravosudnog sistema je i zahtjev Evropske komisije, naročito u predmetima u kojima postoji veliki interes javnosti. Procesuiranje predmeta ratnih zločina predstavlja jedan takav segment rada pravosuđa", istakao je član VSTV-a BiH Sanin Bogunić prilikom potpisivanja Sporazuma. Također je naglasio da uspješno i blagovremeno okončanje svih predmeta ratnih zločina pred sudovima u Bosni i Hercegovini, nije samo strateško opredjeljenje europskog puta Bosne i Hercegovine, već je prvenstveno civilizacijsko pitanje iskazano u potrebi zadovoljenja pravde sprječavanjem nekažnjivosti svih počinilaca.

VSTV BiH će, u skladu sa Sporazumom, nastaviti pružati informacije o pravosnažno okončanim predmetima ratnih zločina cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj javnosti, ali i šire te nastaviti saradnju sa svim akterima koji doprinose da informacije o predmetima ratnih zločina budu transparentne i javno dostupne.