Nedostatak sredstava
9

VSTV poništio konkurse za izbor sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće /VSTS/ BiH donijelo je danas odluku da se ponište konkursi za izbor četvero sudija i isto toliko tužilaca Suda i Tužilaštva BiH koji su raspisani prije godinu i po dana, a u kojima još nije bila pokrenuta procedura zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija je rekao novinarima da bi bilo pragmatično poništiti sve ove konkurse i raspisati nove kako bi se prijavili novi kandidati.

"U proteklom periodu došlo je do mnogih promjena, a protok vremena je opredijelio Vijeće da se raspiše novi konkurs za ove funkcije", rekao je Tegeltija u pauzi sjednice VSTV-a.

Kao razlog za nesprovođenje konkursa naveo je nedostatak finansijskih sredstava, podsjetivši na stav VSTV-a da neće sprovoditi konkurse za popunjavanje upražnjenih pozicija sudija i tužilaca koji su obuhvaćeni sredstvima IPA fondova.

"Poznato je da ranije zbog blokade IPA fondova sudije i tužioci nisu primili platu osam mjeseci i zbog toga nismo ni sprovodili te konkurse. Novoizabrani kadrovi bi se finansirali iz budžeta", rekao je on.

VSTV je danas razmatrao i preporuke o procedurama i kriterijumima za imenovanje sudija i tužilaca.

Tegeltija je rekao da treba da urade izmjenu podzakonskih akata, Pravilnika i poslovnika VSTV-a koju mogu da izvrše bez promjene zakona, te izmjene zakonskog okvira za koje samo mogu da daju inicijativu.

"Dio koji se odnosi na izmjenu podzakonskog okvira vezano za imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija moramo završiti do kraja februara, a to je rok koji smo sami sebi zadali akcionim planom", istakao je Tegeltija.

Izmjenom Poslovnika VSTV-a koji se odnosi na imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija Tegeltija kaže da se u cijelosti usklađuje s preporukama.

"Imamo puno promjena koje još nisu usvojene, a koje se odnose na povećanje transparentonsti samog procesa imenovanja i povećanja kvaliteta tog procesa", istakao je predsjednik VSTV-a.