Ambasador Ferguson
3

VSTV može biti primjer za najviše standarde profesionalizma i integriteta

Klix.ba
NJ.E. Edward Ferguson, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini obratio se danas članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) tokom prvog dana sjednice VSTV-a BiH.

U svom obraćanju ambasador Ferguson je rekao:

"Danas sam ovdje kako bih objasnio na koji način Ujedinjeno Kraljevstvo pruža podršku pravosudnim institucijama na državnom nivou, u mnogim poljima. Nadamo se da će naša podrška pomoći da se odgovori na stvarnu i opravdanu zabrinutost građana po pitanju pravosudnog sistema u BiH. Pored saradnje sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem i njegovim Sekretarijatom, usko sarađujemo i sa Tužilaštvom BiH, kao i sa Ustavnim sudom BiH i Sudom BiH. Nadamo se da ćemo u budućnosti produbiti ovo partnerstvo, kako bi pomogli u izgradnji pravosudnog sistema u koji građani mogu imati povjerenje i na koji ova zemlja može biti ponosna".

Vladavina prava je temelj na kome se grade stabilne i prosperitetne države.

"To je ključni dio procesa pridruživanja EU i uslov za zatvaranje OHR-a. Mi radimo koliko možemo kako bi se ojačao kvalitet, efikasnost, nezavisnost i odgovornost pravosudnog sektora. Ali, promjena mora doći iznutra. VSTV može predvoditi reformski proces i biti primjer za najviše standarde profesionalizma i integriteta. Podstakao sam Vijeće da baš to uradi", naglasio je ambasador Ferguson.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija se zahvalio ambasadoru na sadržajnom obraćanju, istaknuvši da se reforma pravosuđa odvija u turbulentnim vremenima, te da je Visoki sudski i tužilački savjet dokazao da može odgovoriti na sve izazove, u smislu punog ostvarivanja nezavisnosti pravosuđa kroz funkcionisanje Savjeta na principima demokratije. Takođe je rekao da rezultati pravosuđa bilježe evidentan porast u svim oblastima, pa i kada je riječ o povjerenju javnosti u rad pravosudnih institucija, te da je VSTS BiH spremno da radi na daljem unapređenju Zakona o VSTS-u, počevši od efikasnosti pa do unapređenja integriteta pravosuđa.

Predsjednik Tegeltija se zahvalio snažnoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva VSTS-u BiH i pravosuđu Bosne i Hercegovine, istakavši da Velika Britanija kontinuirano pokazuje da je prijatelj Bosne i Hercegovine, ne samo deklarativno nego stvarno kroz realizaciju brojnih projekata za unapređenje pravosuđa.