Nove odluke
16

VSTV imenovao sudije u Konjicu, Čapljini i Sanskom Mostu

A.D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je drugog dana sjednice donijelo odluku o imenovanju rukovodećih nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su Almina Čilić, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Konjicu, Zdenka Filipović, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Čapljini, Enes Selman, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Sanskom Mostu.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristrasnosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova, saopćeno je iz VSTV-a.