Potraga za pravdom
7

VSTV ima dva predmeta o slučaju smrti Dragičevića, večeras 100. okupljanje građana u Banjoj Luci

Piše: M. N.
Narodna skupština Republike Srpske konstatovala je da su tužioci Okružnog javnog tužilaštva Banje Luke učinili brojne propuste u slučaju stradanja Davida Dragičevića. Na ovo su upozoravali i građani okupljeni u grupu "Pravda za Davida" koji već 100 dana traže da se otkrije istina o ovom slučaju, te poručivali kako su izgubili povjerenje u ovu pravosudnu instituciju.

Postavlja se pitanje šta dalje? NSRS zahtjeva od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da, zbog eventualnog odugovlačenja postupka, razmotri pokretanje odgovarajućih disciplinskih postupaka radu utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca. Kontaktirali smo VSTV gdje su nam kazali da već radim na ovim stvarima.

"Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine ima dva registrovana predmeta u okviru kojih ispituje navode u slučaju 'David Dragičević'", kazali su u odgovoru.

Prema zakonima i propisima VSTV može izreći disciplinsku mjeru kao što je pismena opomena koja se javno ne objavljuje, javna opomena, smanjenje plate na iznos od 50 posto na period od jedne godine, privremeno ili trajno upućivanje u drugo tužilaštvo, premještanje s mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca i krajnja je razrješenje dužnosti. Sve ovisi o ishodu disciplinskog postupka i težini eventualnog prekršaja.

Poslanik NSRS i predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović kazao je da očigledan spreda policije i tužilaštva koje potpuno kontroliše Dodikov režim, pokazuje da su opravdani zahtjevi građana za slobodnim institucijama.

"Stotinu dana nečinjenja i prikrivanja istine i pravde su dovoljni razlozi za alarm u svakoj zemlji. Mi smo kroz rad Anketnog odbora jasno ukazali, između ostalog, da postoji potreba bar da VSTV pokrene disciplinske odgovornosti za brojne povrede zakonitosti u vršenju tužilačke dužnosti, ali i za zakonske izmjene Zakona o javnim tužilaštvima RS i Zakona o krivičnom postupku RS kako bi i tužioci konačno mogli odgovarati u vršenju službene dužnosti. Svako ko glasa protiv zaključaka Anketnog odbora glasa protiv svog naroda, glasa protiv istine i pravde. Biće ovo u narednih par mjeseci velika i odlučuju borba za obnovu RS i njenih institucija", kazao je Borenović.

U međuvremenu Davidov otac, Davor Dragičević, objavio je medicinsku dokumentaciju analiza koje su radili strani vještaci na Davidovoj kosi. Prema njegovim riječima, Davidova kosa je testirana na 200 opijata, a nalaz je potvrdio jedino nisku koncetraciju marihuane.

"Tužilaštvo, više nije ubistvo, kvalifikacija djela je organizovano ubistvo Davida Dragičevića", poručio je Davor.

U Banjoj Luci će večeras biti održan 100. skup "Istina i pravda za Davida" s kojeg porodica, prijatelji i građani pozivaju nadležne da kvalifikuju krivično djelo, istraže Davidovo ubistvo i krivce privedu pravdi.