Komentari (226)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
BiH je po Ustavu sekularna država, a kome se ne sviđa ova zabrana neka ide u teokratske države tipa Iran, S.Arabija, Bruneji ili Vatikan. Nemam ništa protiv da nosi svako šta hoće, pa i sjekiru u glavi, to je njegov lični izbor, ali nije primjereno da državni službenik ili sudija dok obavlja tu dužnost nosi bilo koje vjersko obilježje (marama, krst, križ...). Isto kao što na sudu postoji kodeks oblačenja (ne može se doći u šorcu ili sandalama), tako nije primjereno nositi vjersko obilježje.
Križ, krst, mjesec i zvijezdu možeš da staviš ispod košulje, a ako neka djevojka koja živi po islamskim načelima, nosi hidžab, odluči da studira pravo i da bude advokat ili sudija mora da se odrekne vjere jer činom skidanja hidžaba na javnom mjestu krši vjerski propis itd. To je čista diskriminacija! Isto kad bi naredili da neko obrije brkove ili ženama zabranili šminkanje jer šminkom se mijenja fizionomija lica! Kao što je neko naveo i ime možemo gledati kao vjersko obilježje.
@xMADBALLx Pa zato i kažem ako činom skidanja hidžaba krši vjerski propis, to znači da ista živi po vjerskim propisima, a u BiH su na snazi svjetovni zakoni a ne božiji zakoni kao što bi neki voljeli da budu. Ona ako misli da je prekršila vjerski propis to je njena lična stvar, skidanje hidžaba na javnom mjestu nije krivično djelo, niti prekršaj. Uostalom je li se iko zapitao kako bi se osjećala osoba druge vjeroispovijesti kao stranka u postupku u kojem sudi pokrivena sutkinja.
PRIKAŽI ODGOVORE (8)
Dokaz da jos malo razuma ima
Bosnjaci Sud je Sud .Respect za razlicitost po Boji, Naciji i njegovoj Opredjeljenosti. Jedno primjer .Zakon treba da ljudi rade svoj posao i da ne buljeee u ljudsko bice jel ima kapu, kapicu,samiju . Bilo koja ustanova nesmije odbiti usluziti to ljudsko bice. Ako odbije pa onda Walcome na Sud i onda nek daje Komplekse ili Nekompleksni odgovor Sudoji.
Ovakva zabrana nošenja vjerske odjeće u pravosudnim institucijama je prije svega udar na sve Bošnjake (muslimane ) u Bosni i Hercegovini. Kako ti neko (bilo koji čovjek) može zabraniti nešto što ti je Bog naredio.? Evidentno je da je ovakva odluka donešena da bi se poslala određena politička poruka iz RS-a i javnost preokupirala ovim pitanjem.... Ne mogu ovakvi slučajevi umanjiti činjenicu da namamo nezavisno i transparentno sudstvo i tužilaštvo.... !
pa vidi nije zabranjeno nosenje hidzaba (sto je jel Bog naredio) ... samo je povređeno pravo na zaposlenje (to Bog nije naredio)
@dado_27 Zakonski akti koji postoje u Bosni i Hercegovini ne zabranjuju takvim osobama vršenje bilo kakve javne funkcije u društvu. Naprotiv, oni svako onemogućavanje takve osobe da radi u državnim institucijama i slično zbog hidžaba nazivaju diskriminacijom, kršenjem zakona.... Ovakva odluka VSTV-a je u suprotnosti sa zakonima u BiH. Zabranjeno je isticanje vjerskih simbola (ikona, levhe... ) ali to nije
PRIKAŽI ODGOVORE (7)
To je "niđe veze sa vezom" Ovo je gaženje ljudskih prava suptilno i hinjski, jer šta znači , to važi za sve? Ako ja kao organ zakonodavne ili sudske vlasti kažem svim religijama je zabranjeno da uzmu pauzu petkom, ja sam kao ko fol "pravedan", pa zna se da samo muslimani imaju obligatnu molitvu petkom a kršćani i jevreji subotom i nedjeljom kada se uglavnom neradi, u tome je i PODMUKLOST I POKVARENOST ODREDBE o "vjerskim obilježljima", dupli standardi !!!
Pa samo kazes da marama nije vjersko obiljezje vec da je ti odjevni predmet ili modni dodatak i dovidjenja.
Svaka cast za VSTV. Ovo je sekularna drzava. Oni koji rade za njene institucije moraju biti predstavnici njenih zakona, ustava i nacela.
USA sekularna drzava ili? Cool je kad Obama i sudije stave ruku na Bibliju i poloze zakletvu...ali haj, nek ima i nas pametnih :)
@OB162 Nije cool.
Protiv sam vjerskih obiljezja na sudu.
KAKO IMATI POVJERENJA U "NEOVISNO" SUDSTVO KOJE OVAKO OČITO GAZI OSNOVNA LJUDSKA PRABA ???
To kažu i iz Republike Srpske, evo čak zbog toga najavljuju i referendum.
@Osimlegenda Je li gazenje osnovnih ljudskih prava kada ti privatnik naredi da kao predstavnik njegove firme na xy sastanak odes u odijelu?
PRIKAŽI ODGOVORE (8)
Hidžab muslimanke , ili pokrivalo i nošnja časne sestre ili nošnja i pokrivalo kaluđerice nisu vjersko obilježje kako , to VSTV " objašnjava, to mogu biti: križ, na vratu, nošenje lančičća sa polumjesecom, davidovom zvijezdom ili slično a ovo su temeljna VJERSKA PRAVA: muslimankih, ili u manjem broju zaređenih, katolikinja ili pravoslavnih !!! (To je čak i vjerska tradicija i običajna jer još na selima u BiH, Italiji, Španiji itd i muslimanke i katolkinje nose marame a to je tradicija od Marije
Neka se postide svi bošnjački političari koji su se bave ostvarivanjem vlastitih interesa i dozvoljavaju da im četnici određuju kodeks oblačenja, negiraju jezik i legaliziraju posljedice genocida! A neka se stide i one prodane duše koje smatraju da je ova odluka uredu! Mahrama smeta, Bosnjaci smetaju pa se sad dovršava naum SANU o negaciji prava na postojanje jednog naroda!
Ma neka idu s marama, ako ih zaustave neka kazu da je modni detalj.
E moje balije! Eto zašto ste se vi borili?! Da vam dodje Srbin iz RS-a protiv kojeg ste ratovali i zabrani vasim zenama nosenje marame.
Ima li gdje ukrasti koji milion da se prijavim na konkurs(tender)?
Zanimljivi vezani clanci za ovaj sud.marama i kradja miliona.sve u istom danu.svasta.