BiH
9

Vrtići JU "Djeca Sarajeva" spremni za dolazak mališana

FENA
U vrtićima Javne ustanove "Djeca Sarajeva" od ponedjeljka, 1. septembra, počinje nova pedagoška godina, a objekti su pripremljeni za dolazak mališana.

Javna ustanova "Djeca Sarajeva" raspolaže s 29 vrtića, formirana je 91 odgojna grupa. Tu su djeca ranog uzrasta, od šest mjeseci do polaska u školu.

Direktorica JU "Djeca Sarajeva" Mirjana Jovanović- Halilović kaže Agenciji Fena da startaju s ukupno oko 2.800 djece. Od toga je primljeno 1.100 zahtjeva, a oko 1.880 ih je najavilo daljnje korištenje usluga.

"Na listi čekanja je više od 200 mališana. Ta lista se redovno ažurira, s obzirom na to da roditelji mimo roka mogu predati upisni list za dijete", kazala je direktorica.

Obaveznim programom godinu uoči polaska u školu obuhvaćena su djeca koja do 1. septembra navrše pet godina. Zakonska obaveza je da se djeca tog uzrasta uključe u taj program, koji se realizira u osnovnim školama i vrtićima JU "Djeca Sarajeva".

"Upis u obavezni program zapravo još traje i pozivamo roditelje koji nisu, a imaju zakonsku obavezu, da to i urade", kazala je.

Po riječima Jovanović- Halilović u vrtićima JU "Djeca Sarajeva", primljeno je i oko 150-oro djece s posebnim potrebama.

Ističe da su vrtići pripremljeni za početak nove pedagoške godine. Jedino će vrtić "Pčelica" na Jekovcu kasniti sedam dana s početkom rada jer rekonstrukcija tog objekta nije završena.

"Trudit ćemo se da uskoro bude završena obnova i vrtića 'Lužani'. Prioritet nam je, u skladu s našim skromnim budžetom ali i iz vlastitih prihoda, i rekonstrukcija vrtića 'Šareni voz' u Odobašinoj ulici, a trebalo bi da radimo i manju rekonstrukciju vrtića 'Radost'", kazala je.

Dodaje da će od ponedjeljka i vrtić "Kadifica" otvoriti vrata za oko 60 mališana.

Generalno gledano, ove godine povećan je broj djece koji koriste usluge JU "Djeca Sarajeva" za dva do tri posto, u odnosu na prošlu godinu.

U skladu s ustaljenom praksom, u vrtićima Javne ustanove "Djeca Sarajeva" tokom jula i augusta primjenjuje se ljetni režim rada u okviru kojeg su programski sadržaji i uvjeti rada prilagođeni uzrastu i individualnim potrebama djece, broju djece u grupi te sredini u kojoj se vrtić nalazi.

Javna ustanova "Djeca Sarajeva" bavi se odgojem, obrazovanjem, smještajem i brigom o djeci uzrasta od šest mjeseci do polaska u školu i na specifičan način doprinosi ostvarivanju jedinstvenog cilja odgoja i obrazovanja tj. svestranog razvoja ličnosti, njenog osposobljavanja za kreativan odnos prema stvarnosti i slobodno ispoljavanje individualnosti.