{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Vrlo je značajna ocjena o ispunjavanju 90 posto uslova"

F
30.9.2009. u 11:45
0
4
"Vrlo je značajna ocjena o ispunjavanju 90 posto uslova"
0
"Vrlo je značajna ocjena o ispunjavanju 90 posto uslova"
Osman Topčagić
Ambasador u misiji BiH pri EU u Bruxellesu Osman Topčagić smatra za BiH vrlo značajnom ocjenu da je ispunjeno oko 90 posto uslova za liberalizaciju viznog režima za bh. građane, koju je jučer dao šef Delegacije Evropske komisije (EK) u BiH ambasador Dimitris Kourkoulas.
"Za nas je jako važna takva ocjena. Treba imati u vidu da preostaje uslov koji se odnosi na početak izdavanja biometrijskih pasoša, što ovdje u Bruxellesu smatraju najvažnijim od svih aktivnosti", kazao je Feni ambasador Topčagić.

BiH danas u Bruxelles dostavlja izvještaj o napretku na realizaciji uslova iz mape puta, odnosno onog dijela mape puta iz jula ove godine, te Topčagić ističe kako i tu stvari dobro stoje.

"Kako čujemo, skoro sve je urađeno, tako da nam i to ide u prilog", ocjena je ambasadora BiH u Bruxellesu.

Također, u toku je i rasprava Komiteta za građanske slobode i unutrašnju politiku Evropskog parlamenta o izvještaju izvjestioca ovog parlamenta Tanje Fajon koja traži da se BiH i Albaniji ukinu vize čim ispune uslove EK, bez dodatnih procedura.

Fajon upozorava EK da će, u slučaju da insistira na svom tehničkom pristupu, "u najboljem slučaju za godinu dana odgoditi stavljanje BiH i Albanije na bijelu šengensku listu".

"Ovaj prijedlog je zasad inicijativa i vidjet ćemo kako će proći u samom komitetu, a onda da li će dobiti podršku i u plenumu Evropskog parlamenta, koji će biti održan u novembru u Strasbourgu", pojasnio je Topčagić.

Navodi kako je ipak još rano reći kada BiH može dobiti liberalizaciju viznog režima, ali smatra kako u Bruxellesu žele svi da to bude što prije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: