Vinko Puljić o rezidenciji
0

"Vrlo diskutabilan zakon je stvorio problem"

SRNA
Vinko Puljić
Vinko Puljić
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić rekao je danas u Sarajevu da svi koji pregovaraju o formiranju nove vlasti u BiH moraju da uvažavaju glas naroda na proteklim opštim izborima.

"Nema stabilne demokratije ukoliko se ne bude uvažavalo ono što narod izabere. Demokratija traži da se vrednuje glas naroda", istakao je Puljić na konferenciji za novinare nakon što je pročitao Božićnu poslanicu.

Prema njegovim riječima, ukoliko se želi izgraditi država BiH, mora se uvažiti da u njoj postoje različitosti po vjeri i po etničkoj ili nacionalnoj pripadnosti. 

Komentarišući odluku Vlade FBiH o dodjeli drugog stana porodici koja je imala stan u biskupskoj zgradi, Puljić je zahvalio za pokazano razumijevanje i rješavanje problema.

"Očekujemo da za sve građane koji su oštećeni u svom privatnom vlasništvu država nađe pravedno rješenje i da smjesti one koji imaju stanarsko pravo, ali ne na štetu privatnog vlasništva", rekao je Puljić.

On smatra da je do nesporazuma oko stana u zgradi Bosanske nadbiskupije došlo zbog nerazumijevanja konkretne stvarnosti, a to je da taj stan nije nacionalizovan i da čovjek koji je u njemu živio tu nije bio voljom crkve, nego ga je država namjestila.

"Na snazi je vrlo diskutabilan zakon gdje veću prednost ima stanarsko pravo od privatnog vlasništva. Taj zakon stvorio je problem u donošenju sudske odluke", rekao je Puljić.