Haris Silajdžić
0

"Vrijeme je da Srbija prekine sa provokacijama"

FENA
Haris Silajdžić (Foto: Fotoservis)
Haris Silajdžić (Foto: Fotoservis)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je danas u Sarajevu da Republika Srbija mora promijeniti odnos prema Bosni i Hercegovini te da na postojećim temeljima nije moguće ostvariti neophodan napredak u saradnji dviju zemalja.

Komentirajući u izjavi za medije istup na 13. međunarodnom sajmu gospodarstva "Mostar 2010.", Silajdžić je kazao da je došlo vrijeme da Srbija prekine s provokacijama te dodao da želi biti partner, da želi sarađivati, ali da neće dozvoliti da se bilo ko igra s Bosnom i Hercegovinom.

"Mi želimo da budemo partneri, želimo da sarađujemo, ali ovakav odnos prema Bosni i Hercegovini mora prestati", kazao je Silajdžić.

Silajdžić se, nadalje, pita čija je to politika, ako predsjednik Srbije Boris Tadić kaže da to nije u interesu Srbije.

"Znam da oni imaju opoziciju. Imali su opoziciju i kod usvajanja Deklaracije o genocidu u Srebrenici", pojašnjava Silajdžić, napominjući da u BiH, nažalost, takve snage djeluju u poziciji (vlasti), te da su to ljudi koji negiraju genocid i protive se usvajanju zakona o zabrani negiranja genocida, odnosno oni koji otvoreno rade protiv Bosne i Hercegovine.

Potcrtao je da se zna šta je bilo u Srebrenici i drugim mjestima u BiH te da Radovan Karadžić u Haškom tribunalu (ICTY) odgovora za deset potencijalnih zločina-genocida.

Stoga, Srbija mora postaviti drugi temelj u odnosima dviju zemalja, koji mora počivati na istinskom partnerstvu i saradnji, bez pokušaja ponižavanja, ili dezinformacija, smatra Silajdžić.