Borba za zdravstvo
0

Piše: Haris Pašović / Vrijeme je da se pokrene građanska akcija

Piše: Haris Pašović
Kada sam napisao post «Kad budemo umirali», nisam očekivao da ću još pisati o ovoj temi. Čitao sam komentare duboko potresen vašim dramatičnim pričama. Neki komentatori su iznijeli ideje kako da se problemi riješe. Vaša velika i važna reakcija me je potaknula da napravim još jedan korak i obratim se nadležnim institucijama i političarima sa zahtjevom da Sarajevo dobije civiliziranu i profesionalnu urgentnu medicinu.

Uz pismo sam priložio vaše komentare. Meni je jasno da je u zdravstvu ove zemlje potrebna temeljna reforma. Takva reforma zahtijeva političku akciju. Jasno mi je da su problemi zdravstva povezani i sa mnogim drugim problemima u društvu. Ali ja vjerujem u pojedinačne akcije koje rješavaju jedan po jedan problem. Urgentna medicina je od ključne važnosti za naše zdravlje i živote.

Ako dobijemo bitku za kvalitetnu urgentnu medicinu, to će značiti da možemo dobiti i druge bitke. Mali pomak se već dogodio – dr. Mustafa Cuplov, ministar zdravlja KS, izjavio je da će ispitati problem urgentne medicine u Sarajevu i tražio je od rukovodilaca Kliničkog i univerziteskog centra Sarajevo (bolnica Koševo), da se pismeno izjasne o mom pismu.

U odgovoru je direktor Centra urgentne medicine, prof. dr. Zoran Hadžiahmetović, kako prenosi Dnevni avaz, izjavio: “Ono što je potpuno neprihvatljivo, neoprostivo i neprimjereno za ovakav način komuniciranja jednog intelektualca u 21. vijeku jeste javni poziv na linč i oružani obračun sa zdravstvenim radnicima u urgentnim centrima.” Ova izjava dr. Hadžiahmetovića je glupa. Ali to nije njen najveći problem.

Ono što je direktor CUM-a službeno rekao tipična je arogancija i brutalnost za njegov centar. On vrlo dobro zna da ja nisam pozvao na “linč i oružani obračun”. Ali njegova demagoška reakcija na desetine iznesenih bolnih slučajeva u komenatrima mog posta, od kojih je moja drama samo jedna priča, govori o tome šta on misli o pacijentima. Neprihvatljivo je da on kao i jedan broj doktora ignoriše tragične priče pacijenata, njihove žalbe i njihovo uznemirenje što su bili izloženi nehumanom tretmanu. Neprihvatljivo je da se dogodi makar samo jedan neprofesionalan slučaj.

Sramota je za sarajevsku medicinu da je stvorila «poslovicu» koja glasi: «Uzima se dok je suza u oku!» To nije medicina koju želimo. Doktorski poziv mora biti plemenit, doktori moraju biti na najvećem profesionalnom nivou, pratiti modernizaciju i imati beskrajno razumijevanje za pacijente. Svoje komenatre napisali su i neki od doktora koji ovako doživljavaju svoju profesiju. Oni se zalažu za promjenu u upravama, biranje mladih stručnih doktora za rukovodioce. Mnogi od tih doktora i u siromašnim uslovima ostvaruju vrhunske rezultate jer prate razvoj medicine, govore strane jezike, učestvuju na svjetskim kongresima i bore se protiv javašluka oko njih.

Sarajevo-x, Dnevni avaz i Radio Kameleon otvorili su temu urgentne medicine nakon mojih postova i vaših komentara. Nadam se da će to uraditi i drugi mediji, jer sudeći po reakciji čitalaca i slušalaca, ova tema je mnogo važnija od toga šta je i ovoga jutra izvalio Milorad Dodik. Građani su svojim komentarima pokazali koliko su im važna pitanja urgentne medicine i zdravstva uopće. Bilo je prijedloga da napravimo peticiju.

Vjerujem da će biti efikasnije od peticije ako napišete pisma u kojima zahtijevate da se uspostave najviši profesionalni i ljudski standardi u urgentnoj medicini u Kantonu Sarajevo , ali i u cijeloj zemlji. Predlažem da pisma pošaljete na adrese dr. Mustafe Cuplova, ministra zdravstva KS i Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo. Čitaoci iz drugih kantona pisma treba du upute njihovim kantonalnim ministrima zdravstva i kantonalnim skupštinama.

Također predlažem da kopije tih pisama pošaljete na adrese informativnih programa televizija, na radijske stanice i news portale, i u dnevne listove. Neće biti moguće ignorisati stotine pisama koja zahtijevaju uređivanje urgentne medicine i zdravstva u cjelini. Na ovaj način možemo učiniti da kantonalne skupštine donesu mjere koje će urediti urgentnu medicinu i da se u medijima otvori dalja rasprava o ovoj temi.

U nekim komentarima izneseno je neslaganje sa mojim pogledom na urgentnu medicinu i rješenjima koja predlažem. Pretpostavljam da ti komentatori imaju svoja rješenja i da će se za njih zalagati na mjestima gdje se o urgentnoj medicini odlučuje. Bilo je i nekoliko uvredljivih komentara. Za takve komentatore neće biti mjesta na ovom blogu. Takve komentare ću brisati.

Dijalog koji smo poveli o urgentnoj medicini u zdravstvu u Sarajevu i drugim gradovima naše zemlje sada je već prerastao ovaj blog. Ova tema sada treba da se tretira u skupštinama i u medijima. Zato ću sa ovim postom za sada završti seriju tekstova o ovoj temi. Ja ću pratiti šta se sa inicijativom za kvalitetnom urgentnom medicinom u Sarajevu dešava i povremeno ću o tome pisati u budućim postovima.

http://harispasovic.blogger.ba