|

Vrijeme da BiH odlučnije krene u euroatlantske integracije

Vrijeme da BiH odlučnije krene u euroatlantske integracije
0
S
SRNA
14.3.2012. u 16:37
1
komentara
0

dijeljenja
Vrijeme da BiH odlučnije krene u euroatlantske integracije Ana Trišić-Babić
Za BiH sada je pravi trenutak da odlučnije krene u euroatlantske integracije, kada Hrvatska ulazi u EU i kada je Srbija postala kandidat za članstvo u Uniji, istakla je danas zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić tokom sastanka sa ambasadorom Poljske u BiH Jeržijem Hmjelevskim.
Trišić-Babić rekla je da su članstvo u EU i NATO prioriteti vanjske politike BiH i ukazala na pozitivne trendove u pogledu napredovanja zemlje, posebno u posljednje vrijeme, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ona je naglasila važnost dolaska investitora iz Poljske u BiH i daljeg razvoja ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Ambasador Hmjelevski čestitao je Ani Trišić-Babić na ponovnom izboru na poziciju zamjenika ministra vanjskih poslova BiH i rekao da je zadovoljan razvojem bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Hmjelevski je izrazio posebno zadovoljstvo ekonomskim aspektom saradnje, s obzirom da je predviđen dolazak investitora iz Poljske, kojima BiH postaje sve interesantnija.

On je istakao da Poljska zagovara proširenje EU i da se putevi prema EU i NATO dopunjuju, te da svaki novi korak ojačava zemlju.

Poljski ambasador smatra da politički dogovor lidera u vezi sa perspektivnom vojnom imovinom treba da dobije formu zakona, a da aplikaciju za članstvo u EU treba predati nakon što se naprave kredibilni napori na provođenju presude "Sejdić-Finci".

U pogledu regionalne saradnje, ambasador Poljske podržao je ideju Ane Trišić-Babić da se koriste iskustva zemalja Višegradske grupe.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...