Uprkos poteškoćama u razvoju
0

FOTO / Vrijedni štićenici centra Duga proizvode šećer i uzgajaju povrće

Piše: M. Beker
Svako dijete ima pravo na život u porodici, pravo na ljubav i pravo na život u socijalnoj sredini. Ljudi, nažalost, često zaboravljaju na ove odrednice, pogotovo kada su u pitanju djeca s poteškoćama u razvoju, koja su često gurnuta ustranu i izolirana od društva.

Edukacijsko-rehabilitacijski centar Duga u Novom Travniku utočište ja za oko 75 ovakvih osoba iz cijele BiH. Centar za njih predstavlja poveznicu sa svijetom i pruža im mogućnost da budu dio društvene zajednice. Za njih 25 Duga je jedini dom, a uposlenici ovog centra su njihova jedina porodica. Nažalost, i pored svih zdravstvenih problema, štićenici centra se svakodnevno bore za život dostojan čovjeka.

"Iako imamo nov objekt on je neuvjetan za potpuno normalan život. Krov nam prokišnjava, tako da ovih dana uposlenici muku muče s vodom", rekla je na početku razgovora za Klix.ba direktorica centra Sonja Nikolić-Jurišić.

Proizvode šećer

Hladni zimski dani su pred nama, a centar se grije na drva i ugalj. No, za sve to je potreban novac kojeg uvijek nedostaje. Iz budžeta općina izdvaja se 320 KM po osobi, što nije dovoljno za njihove potrebe.

"Imamo malu šećeranu u kojoj naši štićenici proizvode šećer koji potom prodaju kafićima i restoranima u našoj okolini. Ali to su mala sredstva. Također, imamo umjetničku radionicu u kojoj naši štićenici izrađuju razna umjetnička djela koja prodajemo na sajmovima. Novca imamo kako bi se narodski reklo knap, ali ništa za razvoj centra ili obnovu", rekla je Nikolić-Jurišić.

Dobri ljudi ih se sjete tokom praznika kada doniraju pakete hrane, odjevnih predmeta ili higijenskih potrepština. Ali problem i dalje predstavlja neuslovna kuhinja s malim šporetom koji ne funkcioniše najbolje.

"Prijeko nam je potreban profesionalni šporet, kako bismo mogli kvalitetno i brzo pripremiti obroke, ali nemamo novca za to. Također, toaleti nisu prilagođeni za invalidne osobe", istakla je direktorica centra.

Uzgajaju povrće i rade

Kako bi se prehranili, uposlenici i štićenici centra uzgajaju povrće u plasteniku koji se nalazi iznad zgrade. Također, nekoliko njih radi povremeno u ugostiteljskim objektima te na taj način zarade nešto novca za hranu i lijekove.

Ipak, svi ti problemi ih ne sprečavaju da razmišljaju pozitivno o budućnosti i da se bore. Aplicirali su sa nekoliko projekata koji bi im pomogli u obnovi zgrade, koja je, iako nova, mala za sve štićenike, jer u jednoj sobi spava sedam osoba.

"Tražili smo od Općine Novi Travnik zemljište, kao i donacije za izgradnju Duginog sela kako bismo humanizirali život naših štićenika. Jer iako smo u gradu izolirani smo, a nemamo ni popratnih sadržaja u dvorištu", rekla je Nikolić-Jurišić.

Korisnik centra Olimpijac

Umjetnički radovi ovih osoba su dakako dokaz koliko su oni posebni i talentovani. Među njima već godinama živi i Josip Adžaip, koji je odličan sportista. Iza sebe ima brojne pehare, medalje i diplome iz raznih sportskih takmičenja.

Na Specijalnim zimskim olimpijskim igrama u SAD-u održanim 2009. godine osvojio je prvo mjesto u brzom hodanju na skijama, kao i prvo mjesto na igrama u Japanu. Adžaip igra i stoni tenis u kojem je također vrlo uspješan.