Toplotni udar
68

Vrhunac ljeta: U Mostaru 40 stepeni, "kuhaju" se i Sarajevo, Banja Luka, Trebinje...

I. P.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Termometri Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas su u 15 sati u Mostar izmjerili za ovu godinu rekordnih 40 stepeni.
Pored Mostara, među najtoplijim gradovima u Bosni i Hercegovini, prema podacima FHMZ-a su Sarajevo i Tuzla gdje je u 15 sati izmjereno 37, odnosno 36 stepeni. Ista temperatura kao u Tuzli registrovana je u Bihaću i Livnu, a u Gradačcu je izmjereno 35 stepeni.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda RS u 15 sati najtoploji su bili Trebinje, Bijeljina i Banja Luka sa 37 stepeni. Zvornik i Foča su se kuhali na 35 stepeni, dok je Doboj bio nešto topliji sa 36 stepeni izmjerenih u 15 sati.

Kako saopćava FHMZ sutra će na jugu pretežno sunčano vrijeme, a u većini BiH većinom umjerena naoblaka. Više oblačnosti se očekuje na području Krajine i sjevera Bosne. U drugoj polovini dana lokalni pljuskovi i grmljavina se prognoziraju u zapadnim, centralnim i istočnim područjima. Izgledna je i lokalna pojava grada.

U noći na srijedu očekuju se nove padavine sa zapada koje će postepeno preći preko cijele zemlje.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22 stepeni, na jugu zemlje i do 27 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 35 stepeni, na jugu zemlje i do 40 stepeni.

U Sarajevu će prije podne biti sunčano, a u drugoj polovini dana povećanje oblačnosti. U poslijepodnevnim satima su mogući pljuskovi sa grmljavinom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 20 stepeni, a najviša dnevna oko 34 stepena.

Što se tiče Meteoalarma, sutra će veći dio BiH biti prektiven žutim meteoalarmom sa naglaskom na visoke temperature do 34 stepena i grmljavinu, dok će Hercegovina, istočna Bosna i banjalučka regija biti narandžasti zbog očekivanih temperatura do 38 stepeni.

Nakon utorka možemo očekivati pad temperatura i povratak kiše. U srijedu će se kiša, pljuskovi i grmljavina pomjerati od jutarnjih sati sa zapada prema jugu i istoku zemlje do sredine dana. Najniža jutarnja temperatura zraka u Bosni većinom između 15 i 19, a u Hercegovini od 20 do 26 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka u Bosni uglavnom između 19 i 24, a u Hercegovini od 25 do 30 stepeni.

U četvrtak veći dio dana bit će pretežno oblačan u centralnim i istočnim područjima. U ostatku zemlje sunčano uz umjerenu oblačnost. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, na jugu zemlje do 22. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27, na jugu zemlje do 31 stepeni.

U petak će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 stepeni, na jugu zemlje do 19. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30 stepeni.