BiH
27

Vrhovni sud FBiH odbio smanjenje kazne Selimoviću i Brkiću za ubistvo Arnele Đogić

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je izrekao presudu kojom je odbio žalbe branitelja optuženih i potvrdio prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Zenici za kaznu zatvora Avdiji Selimoviću i Murizu Brkiću u trajanju od 40 godina, potvrđeno je iz ove institucije.

Naime, Vrhovni sud FBiH je potvrdio odluku Kantonalnog suda u Zenici od 14. juna 2016. godine kojom su optuženi Avdija Selimović i Muriz Brkić proglašeni krivim i pojedinačno osuđeni na kazne dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina za krivično djelo ubistva na okrutan ili podmukao način (čl.166. stav 2. tačka a) KZ FBiH).

Podsjećamo, njihovi advokati su 15. novembra ove godine pred Vrhovnim sudom FBiH kazali da su njihove kazne prestroge te da Kantonalni sud u Zenici nije u obzir uzeo da su priznali da su počinili krivično djelo te detaljno opisali način izvršenja istog i tražili smanjenje kazne.

Također, advokati su naveli da je Muriz Brkić od 2007. do 2015. imao teške povrede te da je ubistvo počinio u nesvjesnom stanju. Kao olakšavajuća okolnost, zatraženo je da se uzme u obzir da su ubistvo učinili u alkoholiziranom stanju.

Prema navodima iz ranije objavljene optužnice, Selimović i Brkić su prvo pretukli Arnelu, a potom joj preko usta vezali PVC uže stežući joj jezik i donji dio lobanje kako ne bi mogla dozivati pomoć. Kada su stigli na mjesto Čudanski krševi, izvukli su je iz vozila.