Čović na čelu
23

Vrh HDZ-a i HNS-a danas pohodi Drvar i Kupres, mjesec nakon Dodika i Vučića

D. Be.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Hrvatski narodni sabor (HNS) održat će danas sedmu proširenu sjednicu Predsjedništva u Drvaru u novim prostorijama HDZ-a BiH. U "zaboravljenom gradu" u poslijepodnevnim satima će zasjedati i vrh HDZ-a BiH.
Na sjednici Predsjedništva HNS-a će se, pored ostalog, govoriti o pripremama Prijedloga izbornog zakona za proces pregovora, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH te o položaju hrvatskog naroda na prostoru Drvara, Bosanskog Grahova i Glamoča.

Interesantno da je vrh HNS-a sjednicu organizovao u Drvaru nakon što je prije skoro mjesec u istom gradu organizovana Akademija u znak sjećanja na stradale Srbe na tim prostorima. Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Da se HDZ BiH, čiji je lider Dragan Čović, ujedno i prvi čovjek HNS-a, "sjetio" prostora bh. teritorije koji je potpuno zapostavljen od vlasti govori i podatak da će se sjednica Predsjedništva HDZ-a održati danas u 17 sati na Kupresu.

Čović će se u petak u jednom hotelu na Kupresu družiti s novinarima i popiti kafu.

Treba podsjetiti da je Kantonalni odbor HDZ-a iz Livna 13. septembra namjeravao obilježiti 24. godišnjicu oslobođenja B. Grahova, Drvara i Glamoča. No to je podiglo tenzije na relaciji SNSD – HDZ, koje su brzo smirene jer se Čović povukao pred Dodikovim prijetnjama blokade puta i sprečavanja manifestacije.

Srbi su obilježili stradanje svog naroda u 20. stoljeću u prisustvu nekoliko hiljada građana iz nekoliko općina, a skupu su se obratili Aleksandar Vučić i Milorad Dodik koji su istakli poruke nacionalnog jedinstva, a Vučić je obećao i stalnu podršku iz Srbije Srbima u Krajini.