Glavobolja i umor
12

Vremenske oscilacije nepogodno utječu na hronične bolesnike i meteoropate

Piše: M. N.
Temperaturne oscilacije koje su aktuelne posljednjih dana u BiH utječu posebno na hronične bolesnike.

Nagla zatopljenja, a potom zahlađenja pri kojima temperature padnu više od 15 stepeni osjete i zdrave osobe koje se najčešće žale na malaksalost, glavobolju, umor i pospanost.

Temperatura u Sarajevu je u jednom danu pala za blizu 20 stepeni. Srećom, broj pacijenata u zdravstvenim ustanovama nije dramatično povećan. Sporadično ima slučajeva stomačne viroze i prehlade.

Kod meteoropata se ovih dana javljaju tegobe u vidu glavobolje, nesanice i promjene raspoloženja. Najveće tegobe osjećaju srčani bolesnici, psihički labilne osobe i asmatičari.

"Tokom vikenda je bio povećan broj pacijenta, ali to je uobičajeno kod nas. Ovim vremenskim promjenama teže se prilagođavaju hronični pacijenti kojima savjetujemo da koriste redovnu terapiju. Kada su topliji dani ne trebaju izlaziti od 11 do 17 sati, a ukoliko moraju trebaju imati adekvatnu odjeću koja je svjetlija i pamučna te obavezno zaštiti glavu. Potrebno je uzimati više tečnosti kako bismo nadoknadili i minerale koje gubimo znojenjem", kazala nam je dr. Zakira Pašić, specijalista urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoću Sarajevo.

Savjetuje se konzumiranje laganije hrane, uglavnom voća i povrća. Prostorije u kojima boravite provjetravajte u jutarnjim satima, a tokom dana ih zamračite.

S obzirom na to da temperature osciliraju i tokom dana, potrebno je prilagoditi odjeću tome, jer prema riječima ljekara, najčešće se ljudi žale na prehlade u ovom periodu. Zbog toga je potrebno uvećati unos vitamina i dovoljno odmarati, izbjegavati alkohol i masnu hranu.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, od utorka slijedi stabiliziranje vremena, što će pozitivno djelovati na opću biometeorološku sliku. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Sutra se očekuje sunčano vrijeme uz jutarnje temperature od 9 i 14 stepeni, na jugu zemlje 19 stepeni celzija. Dnevne temperature kretat će se između 24 i 29 stepeni, na jugu do 32 stepena celzija.