BiH
3

Vratiti olimpijski duh u Sarajevo 2017.

SRNA
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalna ministrica životne sredine i turizma Branka Đurić primili su danas delegaciju Olimpijskog komiteta BiH, koja ih je upoznala sa planovima i aktivnostima za naredne četiri godine, čija bi kruna trebala biti organizacija Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih 2017. godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Predsjednik OK BiH Siniša Kisić upoznao je Nikšića s činjenicom da bi ova manifestacija po broju učesnika i reprezentacija trebala biti masovnija od Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, a predstavljala bi, na simboličan način, i povratak olimpijskog duha u Sarajevo.

Predstavnici krovne sportske organizacije u BiH zahvalili su za sve što su federalna Vlada i Nikšić učinili na podršci sportu i sportistima BiH, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Prva posjeta delegacije Evropskog olimpijskog komiteta, radi evaluacije do sada učinjenog, uslijedit će u oktobru.

Kisić je naglasio da je potrebno dodatno ojačati aktivnosti na planu organizacije ove velike sportske manifestacije mladih Evrope, te dodao da očekuje nastavak podrške Vlade FBiH, koja je Festival proglasila događajem od posebnog društvenog interesa.

Naglasivši da je sport integrativni faktor u BiH, Nikšić je istakao da će federalna Vlada nastaviti podržavati sport i sportiste BiH, a samim tim i OK BiH.

Nikšić je obećao i pomoć naporima koje OK BiH preduzima na obnovi Olimpijskog muzeja, te zaštiti imovine OK BiH i obilježavanju njegove dvadesete godišnjice djelovanja.

Predstavnici OK BiH su zahvalili i Đurićevoj, koja je, kako je rečeno, putem Fonda za zaštitu životne sredine pri Ministarstvu, pružila značajnu podršku planiranim projektima u oblasti turističke i sportske ponude i prepoznala u njima izuzetan razvojni potencijal.