Rezanje troškova
597

Vranić o uvrštavanju lijeka na esencijalnu listu: Ima ga i u džigerici, kupusu, špinatu...

B. T.
Haris Vranić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Haris Vranić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Neira Dizdarević, zastupnica u Skupštini KS, Ministarstvu zdravstva postavila je pitanje u vezi sa stavljanjem lijeka Berlition na esencijalnu listu. Haris Vranić, ministar zdravstva KS u odgovoru je naveo da se troškovi moraju racionalizirati, ali je naveo namirnice koje su bogate tioktinskom kiselinom.

"Upućujem pitanje Ministarstvu zdravstva KS da li postoji mogućnost da se ova terapija stavi na esencijalnu listu i na taj način postane dostupna oboljelima. Prema informacijama kojima raspolažem, teblete Berlition su i poprilično skupe, ali i teško dostupne u apotekama u KS, što ovu ranjivu populaciju dovodi u veoma težak položaj", navela je Dizdarević u pitanju, nakon molbe oboljelih od dijabetesa.

Neira Dizdarević (Foto: H. M./Klix.ba)
Neira Dizdarević (Foto: H. M./Klix.ba)

Ministar Vranić u odgovoru je objasnio da je odlukom o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja FBiH, lijek alfa liponska kiselina ili tioktinska kiselina iz grupe A16AX01 – ostali lijekovi koji djeluju na probavni trakt i metabolizam, sadržana u B listi lijekova, koja se izrađuje saglasno finansijskim mogućnostima Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

"Prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, za lijekove iz ATC grupe lijekova A (lijekovi koji djeluju na digestivni trakt i metabolizam) tokom 2020. godine povećani su troškovi u odnosu na 2019. godinu za skoro dva miliona KM, dok prvih osam najpropisivanijih lijekova po finansijskom iznosu, u koje spada inzulin, bez oralnih antidijabetika, tokom 2020. godine su 10 miliona", naveo je ministar Vranić.

S druge strane, kako je dodao, alfa-lipoinska (tioktinska) kiselina predstavlja normalan produkt čovjekovog metabolizma i ima utjecaj na pojedine metaboličke funkcije organizma, jak i stabilan je antioksidans, vrlo efektivan u zaštiti ćelija od utjecaja slobodnih radikala.

"Namirnice bogate alfa-lipoinskom kiselinom su crveno meso (smatra se za najbolji nutritivni izbor alfa-lipoinske kiseline), džigerica, brokule, špinat, krompir, kupus, karfiol i mrkva. Imajući u vidu sve navedeno, i pored nastojanja da se što više lijekova osigura stanovništvu Kantona Sarajevo, sredstva za ove namjene iz godine u godinu rastu i predstavljaju trošak koji se treba racionalizirati", zaključio je ministar Haris Vranić u odgovoru.

U sarajevskim apotekama kutija ovoga lijeka, koja je dostatna za jedan mjesec, košta 35 KM.