Simbol Sarajeva
113

Vraća se autentični izgled: Bistrička stanica dobila i natpis na ćirilici

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Vanjski radovi na Bistričkoj stanici u Sarajevu se privode kraju, a detalj koji je "zapeo za oko" je vraćeni ćirilićni natpis, pored onog na latinici. Sada ova građevina u potpunosti izgleda kao izvorna.
Naime, ćirilićni natpis je proteklih dana bio predmet rasprava nakon što su građani primijetili da je naziv "Bistrik" (starogradsko naselje u Sarajevu) na ovoj građevini napisan samo latinicom.

Odmah nakon toga reagovali su iz Gradske uprave Sarajeva pa je tako gradonačelnica Benjamina Karić pojasnila da to neće ostati tako, jer je rekonstrukcijom i adaptacijom stanice predviđen natpis i na latinici i na ćirilici u skladu s izvornim stanjem objekta.

Fotoreporter portala Klix.ba je na terenu zatekao radnike kako dovršavaju radove na postavljanju kalupa ćirilićnog natpisa, a nakon toga će uslijediti izrada gipsanih slova na fasadi, bojenje i vraćanje autentičnog izgleda.

Shodno tome, natpis i na ćirilici i na latinici će se nalaziti na tri pozicije i to na južnoj fasadi obkjekta, nekadašnjem peronu te na glavnoj staničnoj zgradi (kula "A") na južnoj i istočnoj fasadi.

Kako je i ranije najavljeno, cilj ovog projekta bio je vratiti autentičan izgled ove kultne građevine, a nekadašnja željeznička stanica i nacionalni spomenik će sada biti pretvoren u muzej koji će predočiti bogatu kulturno-historijsku vrijednost Sarajeva.

Obnova je počela prošle godine u oktobru za vrijeme mandata tadašnjeg gradonačelnika Abdulaha Skake, kada je nakon 42 godine ideja o muzeju "Bistrička stanica" počela postajati stvarnost.