BiH
0

Vozovi u RS-u stoje, ministar čeka da se sindikati dogovore

FENA
Mašinovođe Željeznica Republike Srpske i danas su protestirale ispred zgrade uprave preduzeća u Doboju, tražeći isplatu razlike u plaći, ali i dalje nema dogovora o pokretanju vozova.

Dvadeset i drugog dana štrajka posjetio ih je izvršni direktor ŽRS-a zadužen za prijevoz Draženko Todorović, uz poziv da se vrate na posao i tada će nastaviti razgovore o ispunjavanju postavljenih zahtjeva.

Pitanje resornom ministarstvu kada i kako namjerava riješiti štrajk mašinovođa danas su postavila čak četvorica poslanika SDS-a na sjednici Narodne skupštine RS-a, ali je ministar Nedeljko Čubrilović umjesto konkretnih mjera kazao da očekuje da se sindikati dogovore o postavljenim zahtjevima i kolektivnim ugovorima.

Odgovorio mu je poslanik te stranke Miladin Stanić konstatacijom da resorno ministarstvo i uprava rukovode tim javnim preduzećem, a ne sindikati, uz apel da konačno sjednu s mašinovođama za isti sto i nađe prihvatljivo rješenje.

Čubrilović je iznosio i podatke o primanjima mašinovođa te priznao da su manja od iznosa koje dobijaju njihove kolege u okruženju, kao i da postoji problem u tom sistemu koji je zaustavljen jer je oko 200, od više od 3.000 radnika, obustavilo rad.

Poslanik SDS-a Boris Jerinić iznio je podatak da dnevno ŽRS gube 120.000 eura, jer ne izvršavaju obaveze prema austrijskoj “Alpini”, a za dvadeset proteklih dana obustave rada izgubljeno je 2,5 miliona eura.

Tim novcem se za narednih 10 godina mogao platiti kilometer sat po cijeni od 2,4 umjesto jedne marke, što je i osnovi zahtjev mašinovođa.

I poslanik SDS-a Vukota Govedarica upozorio je ministra na indicije da je sigurnost teretnog željezničkog saobraćaja koji se parcijalno odvija na prugama u RS-u veoma sporna.

“Da li ste, vi ministre Čubriloviću, uopšte svjesni odgovornosti u situaciji kada kompozicijama koje voze ne samo skup već i često opasan teret, upravljaju penzioneri ili golobradi mladići bez adekvatnih kvalifikacija”, upitao je Govedarica i zatražio odgovor na pitanje da li je Uprava ŽRS-a ovih dana kupila tri nova „pežoa 508“ i po kojoj cijeni.

Čubrilović je odgovorio da o ovoj nabavci ništa ne zna.